Darmowa dostawa od 280,00 PLN

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.
2020-10-14

Jak zrobić zakwas z buraków i do czego mogą Ci się przydać kiszone buraki?

Zakwas z buraków to nieocenione wsparcie dla Twojego układu odpornościowego i mikroflory jelitowej. Czy wiesz, że możesz łatwo przyrządzić go we własnym domu? Poznaj prosty przepis na zakwas idealny i dowiedz się, co zrobić z kiszonych buraków, by nic się nie zmarnowało.

Jak zrobić zakwas z buraków – krok po kroku

Zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa, skarbnica mikroelementów i antyoksydantów (więcej o jego właściwościach piszemy w artykule Zakwas z buraków – właściwości, spożywanie, przeciwwskazania, cena). Buraki są tanie i łatwo dostępne o każdej porze roku, dzięki czemu możesz przyrządzić tę wyjątkową miksturę we własnym domu. Trudno o lepszy sposób na budowanie odporności, a tej potrzebujemy dzisiaj jak nigdy dotąd. Nie jesteś mistrzem kuchni? Nic nie szkodzi, z naszym przepisem na zakwas z buraków poradzi sobie nawet dziecko!

 

Pikantny zakwas z buraka Soki i Zakwasy

 

Krok 1

Zacznij od listy zakupów, dzięki której powstanie Twój idealny zakwas buraczany. To jasne, najważniejsze są dobrej jakości buraki ze sprawdzonego źródła. Drugim kluczowym składnikiem jest sól, najlepiej nie byle jaka, a kamienna i niejodowana (zalecamy sól kłodawską – łyżkę stołową na litr wody). Teraz dobierz dodatki; do klasycznych należą czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.

Krok 2

Zakupy zrobione? No to lecimy! Przygotuj solankę, trzymając się podanej proporcji: łyżka stołowa soli na litr wody. Uważaj na grudki soli, trzeba ją starannie rozmasować.

Krok 3

Nadszedł czas na głównego bohatera całego zamieszania – buraka. Buraki możesz obrać lub dokładnie wyczyścić szczoteczką, a następnie pokroić w plasterki bądź talarki. Ułóż je ciasno w słoju. Baza na zakwas buraczany jest gotowa!

Krok 4

Nasz przepis na zakwas z buraków zawiera też przyprawy: dorzuć je teraz do słoika (czosnek obierz lub jedynie przekrój na pół całą główkę). Czosnek musi być starannie wciśnięty pod buraki, żeby nie wypływał na wierzch.

Krok 5

To już prawie koniec! Zalej buraki z przyprawami solanką, tak by nic z niej nie wystawało – to bardzo ważne! Słoik zakręć, a potem pozwól działać naturze. Ustaw go w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu.

jak zrobić zakwas z buraków

Jak zrobić zakwas z buraków? Jak widzisz, właściwie robi się sam! Możesz do niego zajrzeć po 3 dniach (smak powinien być jeszcze delikatny), jednak prawdziwej mocy nabiera po ok. tygodniu. Mieszaj go codziennie lub potrząsaj słoikiem, a po upływie tygodnia odstaw jeszcze na kilka dni w chłodne miejsce. Otrzymasz idealny, fioletowy, lekko musujący płyn – to właśnie idealny przepis na zakwas z buraków. Dla komfortu picia możesz go jeszcze przecedzić, a potem przelać do butelki. Pojawił się dziwny nalot? Zbierz go łyżką i zamieszaj. Zobacz niżej, jak rozróżnić nalot od szkodliwej pleśni.

Być może dla nieznających jeszcze zakwasu świeżaków wszystko to brzmi jak niezawodny przepis na misterny, niedobry i trącający ziemistym burakiem napój, który da się wypić tylko z zatkanym nosem. Niestety po rynku krążą zakwasy uzasadniające ten sceptycyzm. Jednak znajdziesz i takie, których smak cieszy, a wręcz zaskakuje (tym razem pozytywnie!), a to dzięki idealnie zbilansowanym przyprawom i naturalnym składnikom. Nie pij na siłę, znajdź swój ulubiony.

Co zrobić z kiszonych buraków – poznaj nasze przepisy

Wiesz już, jak zrobić zakwas buraczany. Warto pić go dla zdrowia, w niezmienionej formie, ciesząc się wybornym smakiem i licznymi korzyściami zdrowotnymi. Z jego pomocą przyrządzisz też wyśmienity barszcz wigilijny na zakwasie. Ale to nie wszystko! Powiemy Ci, jak wykorzystać kiszone buraki – oto prawdziwa gratka dla miłośników filozofii „zero waste”.

Barszcz

Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie to klasyka. Może kojarzy Ci się raczej z kuchnią babciną niż nowoczesnym gotowaniem, ale tym razem naprawdę warto pokonać uprzedzenia – żaden barszcz nie będzie tak smaczny i zdrowy jak ten z własnoręcznie przyrządzonego lub gotowego zakwasu. Oczywiście nasz magiczny przepis na zakwas buraczany możesz (a nawet powinieneś!) wykorzystywać więcej niż raz w roku.

barszcz czerwony na zakwasie

Ugotowanie barszczu jest niemal tak samo proste jak zrobienie zakwasu. Przygotuj:

  • ok. 2 litry wody,
  • włoszczyznę (marchew, pietruszkę, pół pora),
  • cebulę,
  • zakwas na barszcz razem z kiszonymi burakami (cały słoik),
  • natkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ugotowane buraki,
  • sól i pieprz.

Barszcz czerwony na zakwasie przygotujesz, gotując najpierw wywar z włoszczyzny z dodatkiem cebuli, natki, liścia laurowego i ziela angielskiego (czas gotowania to ok. pół godziny). Teraz wystarczy dodać słoik zakwasu i starte na grubo ugotowane buraki. Na koniec dopraw całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, majerankiem. Zupa z kiszonych buraków będzie miała piękny kolor, jeśli po dodaniu buraków nie pozwolisz jej się zagotować.

Sałatka

Znasz już świetny przepis na zakwas buraczany i wiesz, jak wyczarować z niego genialny barszcz. A co, jeśli pijesz codziennie sam zakwas, a nie masz pomysłu na wykorzystanie buraków? Sałatka z kiszonych buraków to megaszybka i równie zdrowa przekąska, smaczny dodatek do obiadu czy lekka kolacja. Nic się nie marnuje!

sałatka z kiszonych buraków

To proste jak budowa cepa: starte kiszone buraki łączysz ze startym jabłkiem, całość doprawiasz posiekanym ukiszonym czosnkiem i posiekaną cebulką, solą, pieprzem i oliwą. Gotowe! Taka sałatka z buraków kiszonych to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji z buraków surowych lub gotowanych.

Zepsuty zakwas buraczany – jak rozpoznać?

Kiedy idealny przepis na zakwas buraczany znasz już na pamięć, pora na kilka protipów. Osoby rozpoczynające przygodę z zakwasem z buraka często nurtują dwa pytania.

Po pierwsze: kiedy zakwas buraczany jest gotowy? Jeśli stał w ciepłym miejscu to po 3 dniach fermentacja zdążyła zrobić swoje, jednak zalecamy poczekanie około tygodnia albo nawet dłużej, kiedy smak będzie w pełni wyrazisty. Im niższa temperatura tym fermentacja przebiega wolniej, więc musi stać dłużej. Gotowy zakwas powinien być płynny, intensywnie bordowo-fioletowy i lekko musujący. Tak przygotowany zakwas może stać w lodówce miesiącami.

Drugie pytanie dotyczy pleśni na zakwasie z buraków. Podczas fermentacji na Twoim zakwasie może pojawić się piana lub specyficzny nalot. Pewnym wyzwaniem dla początkujących jest odróżnienie tego naturalnego kożucha od toksycznej pleśni. W odróżnieniu od kożucha fermentacyjnego pleśń na zakwasie buraczanym jest „włochata”, zwykle pojawia się, gdy buraki czy przyprawy wystają spod solanki. Niestety zepsuty zakwas buraczany trzeba w całości wyrzucić. W przypadku białego kożucha fermentacyjnego wystarczy jego staranne zebranie, a następnie zamieszanie zakwasu i pozostawienie go do dalszego kiszenia.

Samodzielne przygotowanie zakwasu buraczanego jest naprawdę proste – wystarczy trzymać się kilku nieskomplikowanych wskazówek. Możesz pić go po przecedzeniu albo uczynić świetną bazą smakowitej zupy. Nie zapomnij o niewykorzystanych kiszonych burakach, z których przyrządzisz oryginalną w smaku sałatkę.

 

 

 

Czytaj też:

Kiszone soki i zakwasy - który sok najlepszy dla Twojej diety?

Kiszonki i ich właściwości. Nie samymi ogórkami człowiek żyje!

Polecane

Zakwas z buraka pikantny 500ml

Zakwas z buraka pikantny 500ml

16,50 PLN brutto/1szt.33 pkt.(33,00 PLN / l brutto)
Zakwas z buraka z jabłkiem 500ml

Zakwas z buraka z jabłkiem 500ml

16,50 PLN brutto/1szt.33 pkt.(33,00 PLN / l brutto)
Zakwas z buraka ze śliwką wędzoną 500ml

Zakwas z buraka ze śliwką wędzoną 500ml

17,99 PLN brutto/1szt.35.98 pkt.(35,98 PLN / l brutto)
Zestaw Buraczana Rozkosz Zakwas 6 x 500ml

Zestaw Buraczana Rozkosz Zakwas 6 x 500ml

91,20 PLN brutto/1szt.191.96 pkt.Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki 81,17 PLN/1szt.Cena regularna 95,98 PLN brutto/1szt.(30,40 PLN / l brutto)
Shot Mocy - zakwas z buraka z kimchi 500ml

Shot Mocy - zakwas z buraka z kimchi 500ml

17,99 PLN brutto/1szt.35.98 pkt.(35,98 PLN / l brutto)
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 7162 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-29
Kiszonki są pyszne. Polecam serdecznie
2024-11-28
Zamówiłam pierwszy raz na próbę: zakwas,kiszone rzodkiewki, marchewki i kimchi i już wiem,że nie będą to moje ostatnie zakupy. Zresztą już zrobiłam kolejny zamówienie na pełną kurację złotym sokiem z kapusty:) Oprócz smaku warto podkreślić, że zamówienie dotarło według planu, zapakowane idealnie! Dziękuję :)
pixel