Kapusta kiszona
Kiszonki - kapusta kiszona. Skąd ich magia?
Najpierw główny kiszący skrupulatnie przygotowuje warzywa i przyprawy - kroi, obiera, dobiera proporcje. Potem rzuca zaklęcie i dzieje się fermentacja. Cukry proste zamieniane są na kwas mlekowy i to właśnie zdrowe bakterie kwasu mlekowego - Lactobacillus sieją tak pozytywne "spustoszenie" w Twoim organizmie. Dzięki nim flora bakteryjna Twoich jelit, czyli drugiego mózgu będzie miała się świetnie! Jelita są centrum dowodzenia Twojego układu odpornościowego, więc warto o nie dbać! Dlatego koniecznie przeczytaj ważne informacje poniżej.
Aby zdrowe bakterie, witaminy i wszystkie prozdrowotne właściwości kiszonek były aktywne - przetwory nie mogą zostać poddane wysokiej temperaturze, czyli pasteryzacji i te, które u nas znajdziesz nie są. Bez pasteryzacji słoiki i butelki są niezawekowane, czyli może się zdarzyć, że będą nieszczelne. Mogą mieć musujący smak, mogą się delikatnie sączyć ze słoika i buzować mimo naszych najszczerszych starań, aby je solidnie dokręcić. To całkowicie normalne i pożądane.