Kapusta kiszona
Kiszona kapusta przygotowywana w tradycyjny sposób niezmienny od lat znany jest wszystkim. Wyjątkowy smak dobrze ukiszonej kapusty króluje na polskich stołach już od dawna jednak dzisiaj mamy większy wybór i kreatywność pozwala nam stworzyć kilka wersji kiszonej kapusty. Znajdziesz u nas m.in. złotą kapustę kiszoną z kurkumą, mix białej kapusty z kapusta modrą, czerwoną kiszoną kapustę z dodatkiem jabłka, lub biała kapusta z dodatkiem marchwi. Wszystkie owoce i warzywa po kiszeniu zostawiają dużą ilość kiszonego soku, który warto wykorzystać, zamknąć szczelnie w butelce i popijać jeszcze przez kilkanaście dni.
Kiszona kapusta - właściwości
Aby zdrowe bakterie, witaminy i wszystkie prozdrowotne właściwości kiszonek były aktywne - przetwory nie mogą zostać poddane wysokiej temperaturze, czyli pasteryzacji i te, które u nas znajdziesz nie są. Bez pasteryzacji słoiki i butelki są niezawekowane, czyli może się zdarzyć, że będą nieszczelne, jednak dojeżdżają do Was zawsze odpowiednio zabezpieczone. Naturalny proces fermentacji wymaga takiego zabiegu dzięki czemu soki kiszone i kiszonki są zawsze 100% naturalne i macie pewność, że nie zostały zastosowane żadne konserwanty. Kiszone warzywa mogą mieć musujący smak, mogą się delikatnie sączyć ze słoika i buzować mimo naszych najszczerszych starań, aby je solidnie dokręcić. To całkowicie normalne i pożądane.
Polska kiszona kapusta
Kiszona kapusta przygotowana z drobno poszatkowanej kapusty z dodatkiem pokrojonej marchewki ma wyjątkowy smak. Kapusta pochodząca wyłacznie z polskich upraw ekologicznych wyróżnia się wyraźnym smakiem. Po przejściu głównej fermentacji kapusta jest gotowa do spozycia, ma zmniejszoną zawartość węglowodanów i wykazuje wyższe właściwości prozdrowotne. Kiszona kapusta jest niskokaloryczna, nie zawiera cukru, ani sztucznych dodatków. Trwałość kiszonek wynosi kilka miesięcy. Należy je przechowywać w zimnym miejscu. Sprawdź również sok z kiszonej kapusty.