Zakwas buraczany
Zakwas z buraków, zakwas buraczany zwany również sokiem z kiszonego buraka to najlepsza bomba witaminowa jaką możemy pozyskać w łatwy i tani sposób. Zakwas buraczany z dodatkiem jabłka, czosnku i jabłka to świetny napój naturalnego pochodzenia poddany naturalnej fermentacji. Zakwas buraczany można pić bezpośrednio lub dodać do barszczu czerwonego. Początkowo zaleca się pić mniejsze ilości, nie cała butelke na raz, a z biegiem czasu zwiększać dawkę dzienną. Sok z kiszonego buraka wykazuje podwyższone właściwości antyoksydacyjne, wspomaga pracę jelit oraz jest naturalnym probiotykiem, który możemy stosować na co dzien przy róznych chorobach.
Sok z kiszonego buraka
Sok z kiszonego buraka zawiera dużą ilość błonnika, zmniejszoną ilość cukrów prostych przez proces naturalnej fermentacji, jest niskokaloryczny oraz jest niepasteryzowany. Do Zakwasu z buraka dodawany jest czosnek, koper, liść laurowy oraz suszona śliwka, jabłka, ziele angielskie, a także odrobina soli kłodawskiej o wysokiej czystości. Do soku nie jest dodawany ocet, ani cukier. Fermentacja przebiega w sposób naturalny, nie jest zatrzymywana, dlatego po otwarciu możemy w dalszym ciągu słyszeć "pracę" zakwasu.
Zakwas buraczany
Zakwas buraczany jest zalecany również sportowcom i osobom intensywnie trenującym przez podwyzszoną zawartość azotanów, która zwiększa wydolność organizmu. Naturalny zakwas z buraka obniża cholesterol i reguluje przemianę materii,a także reguluje układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi. Zakwas buraczany od Kiszonych Specjałów spełnia wymogi diety dr Dąbrowskiej dlatego warto go stosować w trakcie trwania diety odchudzającej.