Zakwas buraczany
Skąd magia zakwasu z buraka?
Aby zrobić idealny zakwas buraczany najpierw główny kiszący skrupulatnie przygotowuje buraki i czosnek i przyprawy - kroi, obiera, dobiera proporcje. Potem rzuca zaklęcie i dzieje się fermentacja. Cukry proste zamieniane są na kwas mlekowy i to właśnie zdrowe bakterie kwasu mlekowego - Lactobacillus sieją tak pozytywne "spustoszenie" w Twoim organizmie. Dzięki nim flora bakteryjna Twoich jelit, czyli drugiego mózgu będzie miała się świetnie! Jelita są centrum dowodzenia Twojego układu odpornościowego, więc warto o nie dbać! Dlatego koniecznie przeczytaj ważne informacje poniżej.
Zakwas buraczany
Aby zdrowe bakterie, witaminy i wszystkie prozdrowotne właściwości kiszonek były aktywne - zakwas nie może zostać poddany wysokiej temperaturze, czyli pasteryzacji i nasz nie jest. Bez pasteryzacji butelki są niezawekowane, czyli może się zdarzyć, że będą nieszczelne. Może mieć musujący smak, może delikatnie buzować. To całkowicie normalne i pożądane.
Pij szklankę dziennie, a choroby i wirusy nie odważą się zbliżyć!