Dodaj produkty podając kody
Jak zrobić smaczny bigos wigilijny? Przepis
Bigos wigilijny to jedna z najbardziej charakterystycznych i smacznych potraw polskiej kuchni. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Ale czy wiesz, czym różni się od bigosu, który jemy na co dzień? Poznaj prosty przepis na bigos wigilijny.
Bigos wigilijny a bigos klasyczny
Bigos wigilijny różni się od tradycyjnego przede wszystkim tym, że nie zawiera mięsa ani tłuszczu zwierzęcego. Jest to potrawa postna, która pasuje do charakteru wigilijnej kolacji. Bigos wigilijny ma delikatniejszy i słodszy smak niż bigos tradycyjny, który jest bogaty w mięso i wędliny. Bigos wigilijny jest również zdrowszy i lżejszy, ponieważ zawiera mniej kalorii i tłuszczu.
Jakie składniki są potrzebne do bigosu wigilijnego?
Szukając przepisów na bigos spotkamy się z przeróżnymi składnikami. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który możesz uznać jako podstawę bigosu i dorzucić swoje ulubione składniki. Aby zrobić bigos wigilijny, potrzebujesz następujących składników:
- 1 kg kapusty kiszonej
- min. 50 g suszonych grzybów (np. podgrzybki lub prawdziwki)
- duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- gałązka rozmarynu
Opcjonalnie możesz dodać suszone śliwki lub czerwone wino, które jeszcze mocniej podbiją kolor bigosu, ale też jego smak i zapach.
Jak zrobić bigos wigilijny - krok po kroku
Oto prosta instrukcja, jak zrobić smaczny bigos bez mięsa. Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w 2 szklankach wody przez kilka godzin lub na noc.
- Kapustę odcedź i posiekaj.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju w dużym garnku. Dodaj kapustę i wymieszaj.
- Wlej wodę z moczenia grzybów, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.
- Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Grzyby odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do kapusty i wymieszaj.
- Gotuj przez 30 minut, dodaj posiekany rozmaryn i wymieszaj.
- Sprawdź smak - dopraw wedle uznania.
- Podawaj z chlebem lub ziemniakami.
Bigos wigilijny to potrawa, która ma wiele zalet i smaków. Jest łatwy do przygotowania, zdrowy i pasuje do wielu innych dań. Do stworzenia aromatycznego bigosu, potrzebujesz dobrej kapusty kiszonej. Jeśli w Twojej piwniczce akurat się skończyła, możesz zamówić ją u nas. Bigos to nie wszystko, naszej kapuchy możesz użyć też do pierogów i krokietów, a główkę kapusty kiszonej do gołąbków. Smacznego!