Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Jak zrobić smaczny bigos wigilijny? Przepis

2023-12-12
Jak zrobić smaczny bigos wigilijny? Przepis

Bigos wigilijny to jedna z najbardziej charakterystycznych i smacznych potraw polskiej kuchni. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Ale czy wiesz, czym różni się od bigosu, który jemy na co dzień? Poznaj prosty przepis na bigos wigilijny.

Bigos wigilijny a bigos klasyczny

Bigos wigilijny różni się od tradycyjnego przede wszystkim tym, że nie zawiera mięsa ani tłuszczu zwierzęcego. Jest to potrawa postna, która pasuje do charakteru wigilijnej kolacji. Bigos wigilijny ma delikatniejszy i słodszy smak niż bigos tradycyjny, który jest bogaty w mięso i wędliny. Bigos wigilijny jest również zdrowszy i lżejszy, ponieważ zawiera mniej kalorii i tłuszczu.

Jakie składniki są potrzebne do bigosu wigilijnego? 

Szukając przepisów na bigos spotkamy się z przeróżnymi składnikami. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który możesz uznać jako podstawę bigosu i dorzucić swoje ulubione składniki. Aby zrobić bigos wigilijny, potrzebujesz następujących składników:

- 1 kg kapusty kiszonej
- min. 50 g suszonych grzybów (np. podgrzybki lub prawdziwki)
- duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- gałązka rozmarynu

Opcjonalnie możesz dodać suszone śliwki lub czerwone wino, które jeszcze mocniej podbiją kolor bigosu, ale też jego smak i zapach.

Bigos wigilijny z kapustą Kiszone Specjały

Jak zrobić bigos wigilijny - krok po kroku

Oto prosta instrukcja, jak zrobić smaczny bigos bez mięsa. Sposób przygotowania:

  • Grzyby namocz w 2 szklankach wody przez kilka godzin lub na noc.
  • Kapustę odcedź i posiekaj.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju w dużym garnku. Dodaj kapustę i wymieszaj.
  • Wlej wodę z moczenia grzybów, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.
  • Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
  • Grzyby odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do kapusty i wymieszaj.
  • Gotuj przez 30 minut, dodaj posiekany rozmaryn i wymieszaj.
  • Sprawdź smak - dopraw wedle uznania.
  • Podawaj z chlebem lub ziemniakami.

Bigos wigilijny to potrawa, która ma wiele zalet i smaków. Jest łatwy do przygotowania, zdrowy i pasuje do wielu innych dań. Do stworzenia aromatycznego bigosu, potrzebujesz dobrej kapusty kiszonej. Jeśli w Twojej piwniczce akurat się skończyła, możesz zamówić ją u nas. Bigos to nie wszystko, naszej kapuchy możesz użyć też do pierogów i krokietów, a główkę kapusty kiszonej do gołąbków. Smacznego!


Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023

Polecane

Kapusta kiszona z miłością 3kg

Kapusta kiszona z miłością 3kg

31,40 PLN brutto/1szt.62.80 pkt.(10,47 PLN / kg brutto)
Kapusta kiszona z miłością 5kg

Kapusta kiszona z miłością 5kg

51,45 PLN brutto/1szt.102.90 pkt.(10,29 PLN / kg brutto)
Kapusta kiszona z miłością 800g

Kapusta kiszona z miłością 800g

14,70 PLN brutto/1szt.29.40 pkt.(18,38 PLN / kg brutto)
Kapusta kiszona z miłością 420g

Kapusta kiszona z miłością 420g

12,60 PLN brutto/1szt.25.20 pkt.(30,00 PLN / kg brutto)
Kapusta kiszona główka w całości

Kapusta kiszona główka w całości

22,47 PLN brutto/1szt.44.94 pkt.(22,47 PLN / szt. brutto)
Czerwona kapusta kiszona główka w całości

Czerwona kapusta kiszona główka w całości

22,47 PLN brutto/1szt.44.94 pkt.(22,47 PLN / szt. brutto)
Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 6068 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-05-18
Wszystko przepyszne
2024-05-17
Super, zakwas jak powinien być, nisko solony też super, trzeba zaraz otwierać paczkę bo czasami coś cieknie, ale wiadomo to żywe :)
pixel