Przepisów na dania z użyciem Kimchi jest tak wiele, że możliwe byłoby stworzenie książki kucharskiej opartej na tej potrawie. Wszystko za sprawą wyróżniającego się, kwaśnego smaku w połączeniu z charakterystyczną ostrością i umami, będącym niedawno odkrytym, piątym podstawowym smakiem. Do dzisiejszego przepisu dołączy do niego Tempeh - wyjątkowa kiszonka o lekko orzechowej nucie, świetnie współgrająca z różnymi dodatkami.
Kiszone produkty obejmują całą gamę warzyw i owoców. Wszystkie mają ze sobą coś wspólnego —
wydzielane podczas procesu kiszenia kwasy mlekowy i octowy, wraz z niewielką ilością alkoholu. To połączenie sprawia, że stają się źródłem niezliczonych wartości odżywczych, ale również nabierają swojego charakterystycznego, kwaskowatego posmaku.
wydzielane podczas procesu kiszenia kwasy mlekowy i octowy, wraz z niewielką ilością alkoholu. To połączenie sprawia, że stają się źródłem niezliczonych wartości odżywczych, ale również nabierają swojego charakterystycznego, kwaskowatego posmaku.
W polskich domach posiłkom często towarzyszy sok, najczęściej owocowy. Niestety, w większości przypadków skład takiego napoju odbiega od ideału - mnóstwo węglowodanów, mało błonnika i składników odżywczych. Wbrew pozorom nie jest to zdrowy wybór dodatku do jedzenia. Ciekawą alternatywą jest dobrej jakości sok pomidorowy, którego właściwości smakowe i zdrowotne nie są powszechnie znane, ale warte uwagi świadomych konsumentów.
Kiszone produkty zawdzięczają swój charakterystyczny posmak substancjom powstałym w procesie fermentacji mlekowej, które są również nieocenioną pomocą przy zachowaniu zdrowia. Kiszonki wyróżniają się lekką kwaskowatością, słonym smakiem i chrupiącą strukturą, dzięki czemu najczęściej zajadamy się nimi prosto ze słoika. Istnieje jednak wiele sposobów na to, jak je użyć w kuchni, tworząc nietypowe, smaczne i zdrowe dania.
Soki pomidorowe 100% toczone na zimno - naturalne źródło likopenu. Jak samodzielnie wykonać sok pomidorowy?