Gołąbki w kapuście kiszonej z kaszą i grzybami to tradycyjna polska potrawa, która często gości na wigilijnym stole. Jest to danie wegetariańskie, które zachwyca smakiem i aromatem. Poznaj prosty przepis na gołąbki z użyciem główki kapusty kiszonej, które zasmakują każdemu.
Barszcz wigilijny na zakwasie z buraka to nie tylko pyszna i aromatyczna zupa, która rozgrzewa i orzeźwia w zimowe wieczory. To także potrawa pełna witamin, minerałów i probiotyków, wspierających nasze zdrowie i odporność. Poznaj prosty przepis na barszcz na zakwasie z buraka, który zasmakuje każdemu.
Bigos wigilijny to jedna z najbardziej charakterystycznych i smacznych potraw polskiej kuchni. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Ale czy wiesz, czym różni się od bigosu, który jemy na co dzień? Poznaj prosty przepis na bigos wigilijny.
Kombucha wywodzi się z Chin, a największą popularnością cieszy się w krajach Europy Wschodniej, Rosji, Japonii i Korei. Historia tego musującego, niezwykle orzeźwiającego napoju sięga prawdopodobnie II wieku p.n.e. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z Mandżurii, z czasów dynastii Qin panującej w latach 221-206 p.n.e. Nazywaną ją wówczas “herbatą nieśmiertelności” lub “eliksirem wiecznego życia”. Do Kraju Kwitnącej Wiśni kombucha trafiła wraz z pewnym lekarzem, który szukał sposobu na wyleczenie problemów trawiennych cesarza Ingyō z okresu Kofun.
Czy zdarzyło Ci się, że czosnek w trakcie kiszenia zmienił barwę na zieloną bądź lekko niebieską? To zjawisko pojawiające się w trakcie obróbki jednych fascynuje, a wśród innych wzbudza obawy. W kuchni tego typu kolory kojarzą się bowiem z zepsuciem lub pleśnią. W przypadku czosnku jest na szczęście wręcz odwrotnie. To naturalny efekt reakcji chemicznej zachodzącej w słoiku.
Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga układ odpornościowy i nerwowy. Sprzyja regeneracji mięśni oraz zapobiega ich niedotlenieniu. Nie powinno więc zabraknąć go w codziennej diecie. W przeciwnym razie niedostateczna liczba czerwonych krwinek, które transportują tlen do komórek ciała, może powodować niedokrwistość, czyli anemię. Niedobory można jednak uzupełnić, przyjmując suplementy lub w bardziej naturalny sposób - wzbogacając jadłospis produktami bogatymi w ten cenny składnik. Jednym z nich jest zakwas z buraków.
Przyjmujesz wiele skoncentrowanych suplementów, ale stan Twoich paznokci, włosów i skóry wciąż pozostawia wiele do życzenia? Może warto zaufać naturze, sięgając po tradycyjne produkty poddane procesowi fermentacji. Sok z kiszonych ogórków to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów, które mogą okazać się wybawieniem dla przesuszonych i skłonnych do rozdwajania pasm czy ziemistej i pozbawionej blasku cery. Warto również pamiętać, że kiszonki mają pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu pokarmowego i odpornościowego.
Nie od dziś wiadomo, że zdrowa, pełnowartościowa dieta przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wspiera mikroflorę jelitową, stymulując układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami. Szczególne znaczenie ma spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty. Pokarmy roślinne poddane procesowi fermentacji stanowią źródło cennych probiotyków. Regulują skład mikrobioty oraz wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami, również tymi spowodowanymi wirusem COVID-19. Kiszonki warzywne to przede wszystkim kiszone ogórki, kapusta, buraki, kimchi i wiele innych.
Pikantny smak, wyrazisty kolor i... działanie moczopędne. Ta niewielka, ale wyjątkowo odżywcza warzywna perełka, nazywana królową nowalijek, zasługuje na swoje pięć minut chwały. Nie tylko dodaje koloru i chrupkości do naszych sałatek i dań, ale również przynosi liczne korzyści dla zdrowia.
Czosnek to nie tylko nieodłączny składnik wielu dań, ale też niezliczone właściwości zdrowotne. Jego silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe czynią go prawdziwym skarbem natury i naturalnym antybiotykiem. Poznaj więcej zdrowotnych właściwości czosnku.