Dodaj produkty podając kody
Ogórki kiszone – właściwości, cena, spożywanie i nasza historia
Ogórki kiszone – właściwości, cena, spożywanie i nasza historia
Ogórki kiszone to jeden z naszych najzdrowszych, polskich specjałów. Zapewnia wsparcie jelit poprzez bakterie kwasu mlekowego. Z łatwością dostarcza dawkę witamin i minerałów. Ma prozdrowotne właściwości, które aktywnie wspierają Twój organizm. Sprawdź, jak wybrać najlepsze ogórki kiszone, poznaj ich zalety oraz naszą historię kiszenia.
Co mają w sobie najlepsze ogórki kiszone?
Właściwości ogórków kiszonych są znane od wielu lat. Ogórki to łatwo dostępne warzywo pełne cennych składników, które smakuje o każdej porze roku. Po zbiorach najczęściej przechowujemy je w słoikach. Odpowiednia forma kiszenia pozwala na prawidłowy przebieg fermentacji. W chrupiących ogórkach w zalewie znajdziesz m.in. błonnik pokarmowy, wapń, żelazo, magnez, witaminy A, C oraz E, jak również substancje o działaniu obniżającym poziom cholesterolu. Regularnie spożywane zapobiegają anemii.
Niewielka ilość kalorii oraz wszechstronność ogórków w przepisach sprawia, że świetnie sprawdzą się w diecie odchudzającej. Zawartość błonnika pokarmowego ułatwia trawienie oraz pomaga zachować smukłą sylwetkę. Cennym źródłem kwasu mlekowego jest również woda z ogórków kiszonych, która ma wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na stan włosów i skóry. Zapobiega również odwodnieniu.
Na czym więc skupić uwagę przed zakupem, aby cieszyć się jak najlepszym smakiem? Przede wszystkim spojrzeć na etykietę. Nie wybierać produktów z długim składem i sztucznymi dodatkami. Wybierać te, które oparte są na tradycyjnej recepturze. Sprawia to, że ogórki kiszone są chrupkie i twarde, a nie miękkie i puste w środku. Jeśli jesteś amatorem mocniejszego smaku lub lubisz poznawać, proponujemy ci ogórki kiszone z chili.
Podsumujmy zatem ich super właściwości:
- to naturalny probiotyk wspomagający jelita szczególnie w okresie jesienno-zimowym
- wspomaga odchudzanie, bo zawiera błonnik pokarmowy
- wspomagają odporność wzmacniając mikroflorę jelitową
- oczyszczają organizm z toksyn oraz nadmiaru wody
- l obniża poziom cholesterolu szkodliwego dla naszego zdrowia
- zawiera witaminy z grupy B2, B3, B6 oraz B12 wspomagające działanie układu nerwowego
- zawierają izotiocyjaniany związki, które zapobiegają nowotworom i stanom zapalnym
Tradycyjna receptura Kiszonych Specjałów, poznaj nasze metody kiszenia
Tradycja kiszenia ogórków w rodzinie Kiszonych Specjałów trwa od ponad 30 lat. Zapoczątkował ją dziadek Bogdan, cały czas kontroluje jakość ogórków. Pomimo upływu czasu nadal używamy tej samej, naturalnej receptury, której pilnuje nasz Projektant Smaku Andrzej Jurga (zięć dziadka). Ogórki są najlepszej jakości, dostarczają nam je zaufani rolnicy z okolicy. Kisimy je w beczkach ze świeżym czosnkiem, aromatycznym korzeniem chrzanu, z koprem, liśćmi drzewa wiśni lub dębu oraz najlepszą solą kłodawską, niejodowaną. Potem leżakują w odpowiedniej temperaturze do momentu, aż z beczki bezpośrednio przeskoczą do wiaderka czy słoika. Aby w jak najkrótszym czasie trafić na Twój stół. Bez żadnych dodatków konserwujących, przyspieszających czy wzmacniaczy smaku. Jak widzisz sama natura. Lubimy, gdy smakują intensywnie, gdy czuć czosnek, chrzan i kombinację wszystkich dodatków. Ogórki kiszone są żywe, niepasteryzowane, a dzięki temu fermentacja nie jest zahamowana. To pozwala bakteriom kwasu mlekowego i wszystkim prozdrowotnym właściwościom aktywnie wspierać Twój organizm.
Ogórki kiszone w diecie dr Dąbrowskiej to najlepszy wybór
Kiszonki w sposobie odżywiania według dr Ewy Dąbrowskiej, należą do jednych z ważniejszych warzyw w kuracji zdrowotnej. Są obecne na liście diety warzywno-owocowej ze względu na dobroczynny wpływ na organizm. Aby żywienie było dobrane prawidłowo, należy szczególną uwagę zwrócić na produkty w codziennym jadłospisie. Tylko proste składniki i najlepszej jakości ogórki wydobywają z kiszonek wyjątkowy smak. Nasze ogórki kiszone z sercem zawierają tylko to, co najważniejsze:
- ogórki
- czosnek
- chrzan
- koper
- liście wiśni
- sól kłodawska
- woda
Przechowywane są w odpowiedniej temperaturze, wyłącznie w szklanych słoikach oraz większych wiaderkach.
Brak pasteryzacji oznacza zachowanie cennych witamin i właściwości! Pasteryzacja zabija to, co w ogórkach najcenniejsze, dlatego brak obróbki termicznej jest niezbędny. Z tego względu najlepsze ogórki kiszone przechodzą selekcje. Następnie następuje tradycyjny proces pasteryzacji, aby w krótkim czasie dotrzeć na Twój stół i zachować jak najlepszą jakość.
Spożywanie ogórków kiszonych
Jeśli chodzi o spożycie ogórków kiszonych, nie ma dokładnych wytycznych na ten temat. Mogą być jedzone bezpośrednio ze słoika na kanapkę czy do sałatki. Świetnie sprawdzi się w domowym obiedzie jako obłędna zupa ogórkowa bądź w formie surówki. Warto podawać je również dzieciom, aby wzmocnić sprawność jelit. Kto powinien ograniczyć spożycie ogórków kiszonych? Jako że kiszonki są bogatym źródłem sodu, powinny ich unikać osoby chore na kamicę nerkową, refluks, zgagę i wrzody żołądka. Nie należy podawać ich niemowlętom.
Cena ogórków kiszonych
Kolejną zaletą tego specjału jest cena. Ogrom właściwości sprzyjających naszemu zdrowiu jest zamknięty jednym słoiku. Chrupiący przysmak jest dostępny już od 14 zł w wersji ogórków kiszonych z sercem oraz 15 zł w wersji z chili. Dla większych smakoszy mamy wersje w wiaderku 1,5 kg, 3 kg oraz 6 kg. Krótka droga od producenta do odbiorcy pozwala na zachowanie jak najlepszej jakości. Ogórki kiszone poprawiają florę bakteryjną jelit, przez co znacznie wpływają na stan odporności organizmu. Warto więc wprowadzić je do codziennej diety.