Darmowa dostawa od 280,00 PLN
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Przepis na gołąbki z kapustą kiszoną, kaszą i grzybami.

2023-12-15
Przepis na gołąbki z kapustą kiszoną, kaszą i grzybami.

Gołąbki w kapuście kiszonej z kaszą i grzybami to tradycyjna polska potrawa, która często gości na wigilijnym stole. Jest to danie wegetariańskie, które zachwyca smakiem i aromatem. Poznaj prosty przepis na gołąbki z użyciem główki kapusty kiszonej, które zasmakują każdemu.

Dlaczego warto robić gołąbki z kapustą kiszoną?

Oto kilka powodów, dla których warto robić gołąbki w liściach kapusty kiszonej, zamiast zwykłej kapusty:

- liście kapusty kiszonej są miękkie i elastyczne, co ułatwia zawijanie gołąbków i zapobiega ich rozpadaniu się. Można je wcześniej wyparzyć w wodzie tak jak przy zwykłej kapuście, ale nie trzeba tego robić.
- główka kapusty kiszonej ma kwaśny smak i aromat, który dobrze komponuje się z farszem mięsnym, ryżem, kaszą czy grzybami,
- kapusta kiszona jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami, a ponadto zawiera probiotyki, które wspomagają trawienie i równowagę flory bakteryjnej.

Jakie składniki są potrzebne do gołąbków wigilijnych? 

Aby zrobić gołąbki z kapustą kiszoną, kaszą i grzybami potrzebujesz następujących składników:

- główka kapusty kiszonej
- 500g kaszy gryczanej
- 100g suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- litr bulionu
- słoik koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek do smaku

Gołąbki z użyciem główki kapusty kiszonej

Prosty przepis na gołąbki z kapusty kiszonej

Oto prosta instrukcja, jak zrobić smaczne gołąbki wigilijne. Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę gryczaną w wodzie z odrobiną soli. Odcedź i ostudź.
  • Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
  • Ugotuj je do miękkości, odcedź i zachowaj wodę z gotowania. Pokrój grzyby na drobne kawałki.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj grzyby i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Przełóż do miski, dodaj kaszę i dokładnie wymieszaj.
  • Z kapusty oderwij liście i zawiń w nie porcje farszu.
  • Ułóż gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.
  • W małym garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż na złoty kolor, ciągle mieszając.
  • Stopniowo wlewaj bulion, mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodaj koncentrat i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Zalej gołąbki sosem, tak aby były prawie przykryte. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.

Najważniejszym składnikiem smacznych i aromatycznych gołąbków jest farsz i dobra kapusta. My nie wyobrażamy sobie gołąbków bez użycia kapusty kiszonej. Główka kapusty kiszonej dodaje dużo smaku i aromatu całej potrawie. W Kiszonych Specjałach kisimy główkę w całości w dwóch odmianach - czerwona kapusta kiszona główka w całości i kapusta kiszona główka w całości. Jeśli do tej pory wciąż nie testowaliście gołąbków z użyciem liści kapusty kiszonej - spróbujcie koniecznie. Smacznego!


Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023

Polecane

Kapusta kiszona główka w całości

Kapusta kiszona główka w całości

22,47 PLN brutto/1szt.44.94 pkt.(22,47 PLN / szt. brutto)
Czerwona kapusta kiszona główka w całości

Czerwona kapusta kiszona główka w całości

22,47 PLN brutto/1szt.44.94 pkt.(22,47 PLN / szt. brutto)
Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 6716 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-10
szybka wysyłka, dobrze zapakowane
2024-10-10
To są najlepsze kiszonki jakie kupiłam do tej pory. Smak, trwałość, dostawa i zabezpieczenie wszystko na wielki plus!
pixel