Dodaj produkty podając kody
Przepisy z kiszonkami #2 - Zapiekany łosoś z ziemniakami i kiszoną cytryną
Kiszone produkty obejmują całą gamę warzyw i owoców. Wszystkie mają ze sobą coś wspólnego — wydzielane podczas procesu kiszenia kwasy mlekowy i octowy, wraz z niewielką ilością alkoholu. To połączenie sprawia, że stają się źródłem niezliczonych wartości odżywczych, ale również nabierają swojego charakterystycznego, kwaskowatego posmaku. Jednak każde z kiszonych warzyw i owoców jest wyjątkowe — zarówno pod względem właściwości zdrowotnych, jak i sposobu, w jaki można je użyć w kuchni. Kiszona Cytryna, główna odtwórczyni roli w dzisiejszym przepisie, jest z pewnością tym rodzajem kiszonki, który zaspokoi apetyt niejednego poszukiwacza ponadprzeciętnych smaków.
Kiszona Cytryna
Kiszona cytryna już od dawna istnieje jako niezastąpiona przyprawa w kuchni marokańskiej i środkowo-wschodniej. Jest wyjątkowa, ponieważ dodaje potrawom świeżość oraz nietypowy, cytrusowy zapach. Jej unikalny posmak i delikatna tekstura nie mogą zostać zastąpione przez zwykłą cytrynę lub sok z limonki. Dzieje się tak dlatego, że proces kiszenia koncentruje cytrynowy smak, a zarazem pozbawia owoc charakterystycznej goryczy, przez co można zajadać się nim w całości. Spożywając cytrynę w ten sposób, zachowujemy zewnętrzną skórkę, która jest jej najcenniejszą częścią. Będąc niskokaloryczna, zawiera ogromne ilości błonnika, witaminy C oraz minerałów. Stanowi doskonałe źródło Limonenu — związku, który nie tylko odpowiada za jej cytrusową woń, ale również efektywnie zapobiega nowotworom. Skórka cytrynowa dba także o naszą jamę ustną, hamując rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Jeżeli dodamy do tego pozostałą część owocu, a następnie wszystko razem ukisimy, zyskujemy prawdziwy, naturalny suplement wypakowany po brzegi witaminą A i C, wapnem, potasem, magnezem i żelazem. W ten sposób uchronimy nasze kości przed osłabieniem, a także poprawimy krążenie krwi. Dzięki kiszonym cytrynom dostajemy wszystkie korzyści zdrowotne płynące z całego owocu w jednym — a przy tym możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem!
Zapiekany łosoś z ziemniakami i Kiszoną Cytryną - przepis
Dzisiejszy przepis będzie idealny dla miłośników owoców morza i ryb. Jeżeli zaliczacie się do tego grona, z pewnością świetnie zdajecie sobie sprawę z wpływu cytryny na ich smak, która doskonale go podkreśla. Użycie jej kiszonej wersji nie tylko sprawi, że walory smakowe staną się bardziej intensywne, ale również danie wyróżni się świeżym, cytrusowym zapachem. W naszym przepisie używamy łososia, jeżeli macie jednak ochotę na inny rodzaj ryby lub wolicie użyć krewetek, możecie go dowolnie modyfikować!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Porcje: 2 osoby
Składniki:
- 300g łososia lub wybranej przez nas ryby
- 140g Kiszonej Cytryny - 1 cały owoc
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- Szczypta soli i pieprzu do smaku
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 230*C.
- Łososia połóż na papierze ręcznikowym i odsącz z niego wodę.
- Pokrój nieobrane ziemniaki i Kiszoną Cytrynę w cienkie talarki. Drobno posiekaj czosnek.
- Ziemniaki przełóż do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż filet z łososia, a na nim Kiszoną Cytrynę. Następnie dodaj posiekany czosnek, sól, pieprz, oliwkę z oliwek i tymianek.
- Piecz w temperaturze 230*C przez około 20-25 minut.
Oto kolejny z pomysłów na nietypowe dania z kiszonkami. Stanowią one świetną bazę do przepisów kulinarnych, które troszczą się zarówno o nasze kubki smakowe, jak i zdrowie całego organizmu. Zapraszamy na kulinarną podróż pełną pyszności razem z Kiszonymi Specjałami!