Dodaj produkty podając kody
Anemia, żelazo - czy zakwas z buraka pomoże?
Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga układ odpornościowy i nerwowy. Sprzyja regeneracji mięśni oraz zapobiega ich niedotlenieniu. Nie powinno więc zabraknąć go w codziennej diecie. W przeciwnym razie niedostateczna liczba czerwonych krwinek, które transportują tlen do komórek ciała, może powodować niedokrwistość, czyli anemię. Niedobory można jednak uzupełnić, przyjmując suplementy lub w bardziej naturalny sposób - wzbogacając jadłospis produktami bogatymi w ten cenny składnik. Jednym z nich jest zakwas z buraków.
Właściwości zakwasu z buraka
Czy doskwiera Ci brak apetytu, ogólne osłabienie i zmęczenie, bladość skóry, a także spadek odporności? Są to pierwsze symptomy świadczące o anemii. Zbyt niski poziom żelaza skutkuje przykrymi dolegliwościami, które można jednak wyeliminować. Z pomocą przychodzą kiszonki. Regularne ich spożywanie stymuluje do pracy układ immunologiczny oraz krwiotwórczy. Co więcej, pozytywnie wpływają na procesy trawienne, zwłaszcza funkcjonowanie jelit. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny, a przy tym doskonale smakują. Zakwas z buraka stosowany jest w walce z anemia ze względu na dużą zawartość łatwo przystępnego żelaza oraz kwasu foliowego, który ułatwia wchłanianie tego pierwiastka do organizmu. Stanowi także cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz niektórych pierwiastków. Ponadto ma charakter probiotyczny, co sprzyja pracy układu pokarmowego.
Na co pomaga zakwas z buraka?
Wzrost zainteresowania kiszonkami związany jest z ich korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Zakwas z buraka stosowany jest w profilaktyce chorób układu krążenia. To wartościowy dodatek w codziennej diecie, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią. Zawiera nie tylko żelazo, ale także wapń, potas, antocyjany oraz foliany. Jeżeli brakuje Ci czasu lub wiedzy, aby samodzielnie ukisić buraki, z powodzeniem możesz kupić gotowy produkt, np. dobrej jakości zakwas w sklepie Kiszone Specjały.