Dodaj produkty podając kody
Jak wzmocnić odporność - rola kiszonek
Jak wesprzeć naturalną odporność organizmu, aby uchronić się przed sezonowymi infekcjami? Warto wdrożyć do codziennego jadłospisu naturalną suplementację w postaci kiszonek. Zawierają bakterie probiotyczne, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz odbudowują mikrobiom. Dzięki temu zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów, które są przyczyną wielu chorób. Wybór jest ogromny – od kiszonej kapusty i ogórków, po kimchi i buraki. Możesz więc zadbać o swoje zdrowie, nie rezygnując z ulubionych smaków!
Kiszonki a odporność organizmu
W układzie pokarmowym zachodzi większość procesów immunologicznych. Jeżeli mikroflora jelit zostanie zaburzona, nasz organizm staje się bardziej podatny na różnego rodzaju patogeny. Dlatego tak ważne jest zachowanie równowagi bakteryjnej. Pomocne mogą być w tym naturalne probiotyki, czyli kiszonki. To prawdziwe bogactwo witamin i minerałów - niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który wspomaga proces oczyszczania się organizmu oraz zmniejsza ilość złych bakterii.
Kiszonki zawierają dużo cennych antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Neutralizują działanie wolnych rodników, które rozwijają się na skutek stresu, braku ruchu, palenia papierosów czy picia alkoholu. Natomiast probiotyki pobudzają mechanizmy odpornościowe organizmu, budując swego rodzaju tarczę ochronną przed bakteriami i wirusami.
Kiszonki dobre na każdą porę roku
Organizm potrzebuje składników odżywczych, witamin i minerałów dla prawidłowego funkcjonowania. Skarbnicą tych elementów są właśnie kiszonki. Znajdziesz w nich witaminę C wzmacniającą naczynia krwionośne, witaminy z grupy B biorące udział w procesach metabolicznych i energetycznych oraz inne składniki, w tym: żelazo, magnez, potas, wapń czy fosfor. Wprowadzając kiszonki do swojej diety, poprawisz działanie układu immunologicznego, zwiększysz zawartość probiotyków w organizmie, a co ważne zapobiegniesz infekcjom wywołanym przez drobnoustroje, takie jak: pasożyty, wirusy i grzyby.