Dodaj produkty podając kody
Jak wzmocnić odporność u dzieci - rola kiszonek
Maluch wracający ze szkoły z katarem? Zna to każdy rodzic. Niedojrzały układ odpornościowy dzieci narażony jest na działanie drobnoustrojów i patogenów. Musi przejść jeszcze długą drogę zanim w pełni się ukształtuje. Nie jesteśmy jednak bezbronni wobec bakterii i wirusów. Na pomoc przychodzą naturalne probiotyki ukryte w kiszonkach. Szkraby przepadają za lekko kwaśnym smakiem kapusty, ogórków czy buraków. Stanowią znakomity dodatek do codziennych posiłków. Ich rola dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jest ogromna.
Kiszonki na odporność wśród dzieci
Liczne badania wskazują, że nawet 80% komórek odpowiedzialnych na odporność bytuje w błonie śluzowej jelit. Dlatego tak ważne jest stosowanie diety sprzyjającej utrzymaniu równowagi bakteryjnej jelit. Zasada ta dotyczy również dzieci. I właśnie tu znajdują zastosowanie kiszonki. To one pomogą przetrwać szare, jesienno-zimowe dni. Są źródłem wielu cennych witamin: C, K, A, PP oraz z grupy B, a także zawierają potas, wapń i magnez. Pomagają oczyścić organizm z toksyn, dostarczając sporą ilość przeciwutleniaczy. Nie można również zapomnieć o błonniku. Dlaczego jest taki ważny? Sprawia, że maluch na dłużej pozostanie syty i ani myśli sięgać po słodycze.
Wprowadź kiszonki do diety swojego dziecka już dziś!
Kiszone ogórki, buraki czy kapusta wspierają proces trawienia dzięki enzymom oraz bakteriom kwasu mlekowego, w tym Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei i Lactobacillus delbrueckii. To tani i powszechnie dostępny sposób na wsparcie odporności najmłodszych członków rodziny. Stanowią wartościowy element diety bogaty w witaminy i minerały. Zawierają składniki odżywcze tak ważne w diecie maluchów.
Regularnie podawaj swojemu dziecku produkty kiszone ze względu na ich dobroczynny wpływ na organizm. To ciekawy pomysł na dodatek do posiłku, na który skuszą się nawet największe niejadki. Żywe kultury bakterii wspierają i uzupełniają się wzajemnie, budując naturalną barierę ochronną przed drobnoustrojami.