Dodaj produkty podając kody
Jak zrobić kiszone grzyby?
Choć dla niektórych to prawdziwa nowość, kiszenie jest tradycyjnym sposobem konserwowania grzybów. Te bezcenne dary lasu nie tylko wyśmienicie smakują po przefermentowaniu, ale także zachowują swoje wartościowe składniki mineralne. Stanowią doskonały dodatek do zup, bigosów, a nawet sałatek. Z powodzeniem można je przechowywać w chłodnej piwnicy lub lodówce od 4 do 5 miesięcy, ciesząc się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Do kiszenia najczęściej wykorzystywane są kapelusze grzybów oraz trzonki pokrojone w plasterki. Jak je odpowiednio przyrządzić? Sprawdź!
Kiszenie grzybów - o czym należy pamiętać?
O tym z pewnością wie każdy: grzyby nie mogą być robaczywe – powinny być młode i zdrowe. Przed kiszeniem należy je starannie przebrać, zwłaszcza jeżeli w wycieczce do lasu uczestniczyły dzieci i osoby o niedostatecznej wiedzy na temat poszczególnych gatunków. Wybieramy przede wszystkim rydze, maślaki, borowiki, gąski, koźlarze, kurki, surojadki lub opieńki. Każdy rodzaj przyrządzamy osobno!
Naczynia, w których kisimy grzyby, muszą zostać dokładnie umyte (np. wodą z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia), wypłukane i wyparzone. Doskonale sprawdzą się tutaj kamienne garnki, drewniane faski lub szklane słoje. Każdy rodzaj grzybów należy zblanszować. Polega to na kilkuminutowym ich obgotowaniu w gorącej solance, a następnie przełożeniu do zimnej wody w celu szybkiego ostudzenia.
Proces kiszenia przebiega prawidłowo tylko wtedy, gdy bakterie powodujące fermentację mlekową mają zapewnione odpowiednie warunki. Zatem, konieczne jest odcięcie dostępu powietrza. Grzyby należy także mocno docisnąć, aby cały czas pozostały zanurzone w soku.
Przykładowy przepis na kiszone grzyby
Do przyrządzenia kiszonych grzybów potrzebujesz:
- 1 kg świeżych grzybów,
- 2 dag soli,
- 2 ziaren pieprzu,
- 2 ziaren ziela angielskiego,
- 2 listków laurowych,
- 2 ząbków czosnku.
Grzyby dokładnie oczyść, a trzonki krótki przytnij. Następnie zblanszuj je, odsącz z nadmiaru wody i ostudź. Układaj grzyby kapeluszami do góry w kamiennym garnku lub szklanym słoju. Przesypuj je solą i przekładaj przyprawami. Ostatnią warstwę przykryj lnianym płótnem i wyparzonym talerzem. Całość należy obciążyć, aby powietrze nie dostało się do wnętrza. Po około 2-3 tygodniach (w zależności od gatunku) grzyby są gotowe do spożycia. Smacznego!