Darmowa dostawa od 280,00 PLN

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Jak zrobić kiszone grzyby?

2022-09-27

Choć dla niektórych to prawdziwa nowość, kiszenie jest tradycyjnym sposobem konserwowania grzybów. Te bezcenne dary lasu nie tylko wyśmienicie smakują po przefermentowaniu, ale także zachowują swoje wartościowe składniki mineralne. Stanowią doskonały dodatek do zup, bigosów, a nawet sałatek. Z powodzeniem można je przechowywać w chłodnej piwnicy lub lodówce od 4 do 5 miesięcy, ciesząc się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Do kiszenia najczęściej wykorzystywane są kapelusze grzybów oraz trzonki pokrojone w plasterki. Jak je odpowiednio przyrządzić? Sprawdź!

Kiszenie grzybów - o czym należy pamiętać?

O tym z pewnością wie każdy: grzyby nie mogą być robaczywe – powinny być młode i zdrowe. Przed kiszeniem należy je starannie przebrać, zwłaszcza jeżeli w wycieczce do lasu uczestniczyły dzieci i osoby o niedostatecznej wiedzy na temat poszczególnych gatunków. Wybieramy przede wszystkim rydze, maślaki, borowiki, gąski, koźlarze, kurki, surojadki lub opieńki. Każdy rodzaj przyrządzamy osobno!

Naczynia, w których kisimy grzyby, muszą zostać dokładnie umyte (np. wodą z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia), wypłukane i wyparzone. Doskonale sprawdzą się tutaj kamienne garnki, drewniane faski lub szklane słoje. Każdy rodzaj grzybów należy zblanszować. Polega to na kilkuminutowym ich obgotowaniu w gorącej solance, a następnie przełożeniu do zimnej wody w celu szybkiego ostudzenia.

Proces kiszenia przebiega prawidłowo tylko wtedy, gdy bakterie powodujące fermentację mlekową mają zapewnione odpowiednie warunki. Zatem, konieczne jest odcięcie dostępu powietrza. Grzyby należy także mocno docisnąć, aby cały czas pozostały zanurzone w soku.

Przykładowy przepis na kiszone grzyby

Do przyrządzenia kiszonych grzybów potrzebujesz:

  • 1 kg świeżych grzybów,
  • 2 dag soli,
  • 2 ziaren pieprzu,
  • 2 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 listków laurowych,
  • 2 ząbków czosnku.

Grzyby dokładnie oczyść, a trzonki krótki przytnij. Następnie zblanszuj je, odsącz z nadmiaru wody i ostudź. Układaj grzyby kapeluszami do góry w kamiennym garnku lub szklanym słoju. Przesypuj je solą i przekładaj przyprawami. Ostatnią warstwę przykryj lnianym płótnem i wyparzonym talerzem. Całość należy obciążyć, aby powietrze nie dostało się do wnętrza. Po około 2-3 tygodniach (w zależności od gatunku) grzyby są gotowe do spożycia. Smacznego!

Polecane

Kiszona rzodkiewka 520g

Kiszona rzodkiewka 520g

18,50 PLN brutto/1szt.37 pkt.(35,58 PLN / kg brutto)
Kiszona cebula 520g

Kiszona cebula 520g

18,50 PLN brutto/1szt.37 pkt.(35,58 PLN / kg brutto)
Kiszone oliwki 520g

Kiszone oliwki 520g

40,90 PLN brutto/1szt.81.80 pkt.(78,65 PLN / kg brutto)
Kiszony topinambur 520g

Kiszony topinambur 520g

18,50 PLN brutto/1szt.37 pkt.(35,58 PLN / kg brutto)
Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 7365 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-12-21
Sprawne zakupy. Wszystko smaczne i zdrowe.
2024-12-20
Smak zakwasu z buraków nie odbiega od smaku z domowej spiżarni a to najlepsza rekomendacja:-) sok z kiszonej kapusty również godny polecenia
pixel