Darmowa dostawa od 250,00 PLN

Jak zrobić kiszone grzyby?

2022-09-27

Choć dla niektórych to prawdziwa nowość, kiszenie jest tradycyjnym sposobem konserwowania grzybów. Te bezcenne dary lasu nie tylko wyśmienicie smakują po przefermentowaniu, ale także zachowują swoje wartościowe składniki mineralne. Stanowią doskonały dodatek do zup, bigosów, a nawet sałatek. Z powodzeniem można je przechowywać w chłodnej piwnicy lub lodówce od 4 do 5 miesięcy, ciesząc się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Do kiszenia najczęściej wykorzystywane są kapelusze grzybów oraz trzonki pokrojone w plasterki. Jak je odpowiednio przyrządzić? Sprawdź!

Kiszenie grzybów - o czym należy pamiętać?

O tym z pewnością wie każdy: grzyby nie mogą być robaczywe – powinny być młode i zdrowe. Przed kiszeniem należy je starannie przebrać, zwłaszcza jeżeli w wycieczce do lasu uczestniczyły dzieci i osoby o niedostatecznej wiedzy na temat poszczególnych gatunków. Wybieramy przede wszystkim rydze, maślaki, borowiki, gąski, koźlarze, kurki, surojadki lub opieńki. Każdy rodzaj przyrządzamy osobno!

Naczynia, w których kisimy grzyby, muszą zostać dokładnie umyte (np. wodą z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia), wypłukane i wyparzone. Doskonale sprawdzą się tutaj kamienne garnki, drewniane faski lub szklane słoje. Każdy rodzaj grzybów należy zblanszować. Polega to na kilkuminutowym ich obgotowaniu w gorącej solance, a następnie przełożeniu do zimnej wody w celu szybkiego ostudzenia.

Proces kiszenia przebiega prawidłowo tylko wtedy, gdy bakterie powodujące fermentację mlekową mają zapewnione odpowiednie warunki. Zatem, konieczne jest odcięcie dostępu powietrza. Grzyby należy także mocno docisnąć, aby cały czas pozostały zanurzone w soku.

Przykładowy przepis na kiszone grzyby

Do przyrządzenia kiszonych grzybów potrzebujesz:

  • 1 kg świeżych grzybów,
  • 2 dag soli,
  • 2 ziaren pieprzu,
  • 2 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 listków laurowych,
  • 2 ząbków czosnku.

Grzyby dokładnie oczyść, a trzonki krótki przytnij. Następnie zblanszuj je, odsącz z nadmiaru wody i ostudź. Układaj grzyby kapeluszami do góry w kamiennym garnku lub szklanym słoju. Przesypuj je solą i przekładaj przyprawami. Ostatnią warstwę przykryj lnianym płótnem i wyparzonym talerzem. Całość należy obciążyć, aby powietrze nie dostało się do wnętrza. Po około 2-3 tygodniach (w zależności od gatunku) grzyby są gotowe do spożycia. Smacznego!

Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 4409 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-10-01
Wszystko rewelacyjnie i pysznie! Polecam
2023-09-26
Wydaje mi się, że napój z buraków jest jeszcze w małym stopniu zakwaszony
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel