Dodaj produkty podając kody
Kapusta kiszona - właściwości, zastosowanie, cena
Kiszona kapusta – ambrozja prosto z beczki
Kapusta kiszona to nieodłączny element polskiej kuchni. Używana jako główny składnik kapuśniaków i bigosów, jako farsz do pierogów i pasztecików albo zwyczajnie jako dodatek do schabowego. Kapusta kiszona znana jest w wielu krajach północnej Europy. Na początku odstraszać może swoim zapachem, jednak jeden kęs tego smakołyku pozwala głęboko zakochać się w jej smaku.
Kapusta kiszona - krótka historia
Nikt dokładnie nie wie, kiedy i gdzie powstała receptura na pierwszą kiszoną kapustę. Jedna z teorii zakłada, że przywędrowała ona do nas aż z północnych Chin, gdzie znano ją aż za czasów budowy Wielkiego Muru. Inne źródła podają, że już starożytni Rzymianie przygotowywali w ten sposób kapustę.
Kapusta kiszona w diecie dr Dąbrowskiej
Kiszona kapusta w słoiku to nieodłączny element diety dr Dąbrowskiej. Jest ona przygotowywana zgodnie z zasadami diety Pani Doktor. Kiszonki są niezwykle ważne w owocowo-warzywnej diecie dr Dąbrowskiej. Zaleca się ich codzienne spożycie. Wspaniale odżywiają i oczyszczają organizm. Swoim głębokim i intensywnym smakiem uatrakcyjniają zwykłe posiłki.
Kapusta kiszona – jakie ma właściwości?
Kapusta kiszona to prawdziwa skarbnica witamin dobrych bakterii kwasu mlekowego. W dawnych czasach była często zabierana na długie wyprawy morskie. Dzięki swojej wytrzymałości i wysokiej zawartości witaminy C była niezastąpiona przy zapobieganiu szkorbutu wśród żeglarzy.
- Wspiera układ trawienny
Kapusta kiszona posiada duże ilości błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Dodatkowo zawartość bakterii kwasu mlekowego wzmacnia ten efekt. Kapusta kiszona to wspaniałe remedium dla osób walczących z uporczywymi zaparciami. Nie tylko przyspieszają perystaltykę, ale i regulują pracę jelit, oczyszczając tym samym jelita z zalegających tam treści pokarmowych. Kapusta dodatkowo zwiększa uczucie sytości, chroniąc nas przed nadmiernym objadaniem się. - Niezastąpiona przy budowie odporności
Wspomniane wcześniej bakterie kwasu mlekowego wspierają zdrową florę jelitową, a co za tym idzie zwiększają odporność naszego organizmu poprzez zbudowanie bariery ochronnej w naszych jelitach. Dzięki lepszej perystaltyce i usuwanym na bieżąco resztkom pokarmowym, bakterie gnilne nie mają szansy na rozwój w naszym przewodzie pokarmowym. Dodatkowo duża zawartość witaminy C korzystnie wpływa na nasz układ immunologiczny. - Ma właściwości przeciwzapalne
Niezdrowy tryb życia i chroniczny stres sprzyjają powstawaniu w naszym organizmie przewlekłych stanów zapalnych. Systematyczne spożywanie kapusty kiszonej pomoże nam w walce z nimi. Dzieje się tak dzięki dużej zawartości antyoksydantów, z witaminą C na czele. - Korzystnie wpływa na narząd wzroku
Kapusta kiszona zawiera luteinę i zeaksantynę, które są naturalnymi karotenoidami. Ich przyjmowanie pozytywnie wpływa na nasz narząd wzroku. Dzięki swoim właściwością świetnie radzą sobie z utrzymaniem w dobrej kondycji plamki żółtej w oku. - Działa przeciwnowotworowo
Nadmiar wolnych rodników przyspiesza procesy starzenia i działa kancerogennie. Antyoksydanty, takie jak witamina C, A i E, zawarte w kapuście kiszonej świetnie rozprawiają się z wolnymi rodnikami. Z pomocą przychodzą też polifenole, wykazujące podobne działanie antyoksydacyjne. Kiszona kapusta najlepiej przeciwdziała powstawaniu nowotworów układu pokarmowego. - Ma zbawienne działanie na układ krążenia i poziom cukru we krwi
Witamina C zawarta w kapuście kiszonej wzmacnia naczynia krwionośne i serce. Zauważono też pozytywny wpływ kapusty kiszonej na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto fantastycznie reguluje poziom glukozy we krwi, co jest bardzo ważne przy zapobieganiu powstawania cukrzycy. - Odżywia skórę
Kapusta kiszona zawiera duże ilości witamin C, A i E. Witamina C niezbędna jest przy syntezie kolagenu. Kolagen natomiast zmniejsza ryzyko powstawania zmarszczek i uodparnia skórę na działanie nacisku. Witamina A także bierze udział w produkcji kolagenu. Dodatkowo stymuluje odnowę komórkową. Witamina E działa nawilżająco i regenerująco. Zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się skóry.
Kapusta kiszona w ofercie Kiszonych Specjałów
Kiszona kapusta to nie tylko tradycyjna biała kapusta z dodatkiem marchewki. Zobacz co mamy w naszej ofercie!
Kapusta kiszona z sercem
Kapusta kiszona z sercem przyrządzana według 30-letniej receptury Dziadka Czesia. Najbardziej tradycyjna kapusta w naszej ofercie. Świetna do bigosów czy jako farsz na pierogi i krokiety. W składzie kapusta biała, marchew i sól kłodawska.
Czerwona kapusta kiszona z sercem
Czerwona kapusta kiszona z sercem jej skład to tylko czerwona kapusta, jabłko i sól kłodawska. Prosta, ale niezwykle smaczna. Sprawdzi się do schabowego albo dodatek do kanapki. Dodatek jabłuszka dodaje jej lekkiej słodkości. Pychota!
Biało-czerwona kapusta kiszona
Biało-czerwona kapusta kiszona to nasza propozycja dla kulinarnych patriotów. Połączyliśmy tu białą kapustę z czerwoną, a wszystko okrasiliśmy solą kłodawską. Fantastyczny dodatek do tradycyjnego polskiego niedzielnego obiadu.
Kapusta kiszona z buraczkiem
Kapusta kiszona z buraczkiem w jej skład wchodzi kapusta czerwona, burak i sól kłodawska. Nieoczywiste połączenie zachwycające smakiem. Świetnie nada się do pieczonej kaczki.
Złota kapusta kiszona
Złota kapusta kiszona to prawdziwy skarb wśród kiszonek. Złoty kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Kurkuma wzmacnia odporność i poprawia pracę mózgu. Imbir i czosnek wspaniale rozgrzewają. Złota kapusta to wspaniały wybór w mroźny dzień, kiedy potrzebujemy rozgrzać organizm.
Kapusta ukraińska kiszona z sercem
Kapusta ukraińska kiszona z sercem to najbardziej wypasiona z naszych kapust. Oprócz kapusty mamy tu jeszcze buraka, chrzan, czosnek, selera, natkę selera, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Sprawdzi się jako surówka do obiadu albo dodatek do bigosu czy kapuśniaku.
Kapusta kiszona - cena
Kapusta kiszona cechuje się również niską ceną. Ne dość, że ma wiele zastosowań i fantastycznie działa na nasz organizm to możemy ją kupić już od 8 zł / kg. W naszej ofercie możecie znaleźć kapustę kiszoną w słoikach o pojemności od 420 do 850g. Chcecie od razu więcej? Nie ma sprawy, wybierzcie kapusty kiszone w wiaderkach po 3kg, 5kg , 10kg a nawet 20kg. Smacznego!