Dodaj produkty podając kody
Kiszone Specjały - kiszone warzywa receptą na zdrowe życie!
Kiszone specjały
Kiszone warzywa i owoce nie tracą na popularności. Właściwie nie istnieją takie, których nie da się zakisić. Przy okazji są bardzo zdrowe i małokaloryczne. Metoda kiszenia polega na fermentacji mlekowej, ponadto jest prosta i tania. Odpowiednie proporcje przypraw mają znaczenie jeśli chodzi o smak a także przeciwdziałają pleśni. Gotowe kiszonki można przechowywać do pół roku a poddając je zabiegowi pasteryzacji rok albo i dłużej.
Zakwas z buraków
Burak jako warzywo ma wiele właściwości prozdrowotnych, przede wszystkim poprawia odporność, obniża ciśnienie krwi, ma silne działanie antynowotworowe, niszczy wolne rodniki i wiele innych. Zawiera dużo żelaza, witamin, kwasu foliowego, magnezu, sodu i potasu. Więc grzechem by było nie wykorzystać tego w ciekawy sposób. Robiąc zakwas z buraka produkujemy tak jakby leczniczą miksturę o właściwościach dietetycznych.
Kapusta - najlepsza kiszona
Kapusta kiszona ma pozytywny wpływ na organizm dzięki działaniu bakteriom priobiotycznym. Jest małokaloryczna i często stosowana podczas diety. Posiada wiele witamin i składników mineralnych. Karotenoidy czy też polifenole zawarte w kapuście opóźniają procesy starzenia się. Poza tym wzmacnia układ pokarmowy oraz odpornościowy. Dzięki niskiej kaloryczności wspomaga odchudzanie.
Soki ale trochę inaczej
Soki z kiszonych warzyw mają wiele pozytywnych właściwości. Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność. Z buraka koi nerwy oraz oczyszcza organizm. Z ogórków łagodzi bóle głowy i migrenę. Soki kiszone są tak samo ważne jak ukiszone warzywa.
Soki naturalne są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Wpływają dobroczynnie na nasz organizm, przeciwdziałając wielu chorobom i dolegliwością. Warto je pić dla polepszenia kondycji zdrowotnej i fizycznej.
Czytaj też: Kimchi - gwiazda koreańskiej kuchni