Darmowa dostawa od 280,00 PLN

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Kiszonki a covid

2023-10-23
Kiszonki a covid

Nie od dziś wiadomo, że zdrowa, pełnowartościowa dieta przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wspiera mikroflorę jelitową, stymulując układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami. Szczególne znaczenie ma spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty. Pokarmy roślinne poddane procesowi fermentacji stanowią źródło cennych probiotyków. Regulują skład mikrobioty oraz wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami, również tymi spowodowanymi wirusem COVID-19. Kiszonki warzywne to przede wszystkim kiszone ogórki, kapusta, buraki, kimchi i wiele innych.

Czy kiszonki pomagają w walce z powikłaniami koronawirusa?

Wielu badaczy stara się wykazać związek pomiędzy dietą a sposobem, w jaki organizm radzi sobie z infekcją COVID-19. Osoby prowadzące niezdrowy styl życia są w większym stopniu podatne na zakażenie. Współczesny sposób odżywiania w coraz mniejszym stopniu obejmuje produkty poddane naturalnemu procesowi kiszenia. To z kolei negatywnie wpływa na mikroflorę jelitową, której brakuje korzystnych mikrobów oraz związków odżywczych z błonnika. Niektóre badania wskazują, że niedobór dobroczynnych mikroorganizmów zamieszkujących układ pokarmowy może przyczyniać się do zwiększonej zaraźliwości wirusem.

Zarówno kiszonki, jak i kwaśne mleko są przetworami tradycyjnymi – uzyskiwane są za pomocą naturalnie występujących w żywności drobnoustrojów. To one powinny najczęściej gościć w naszym jadłospisie. Należy pamiętać, że takie produkty, jak mleko acidofilne, ukwaszane przemysłowymi szczepami bakterii mlekowych czy powszechnie dostępne jogurty nie zawsze zawierają żywe bakterie, a ich skład jest znacznie uboższy w prozdrowotne probiotyki.

Jak wskazują badania przeprowadzone przez szpital Charité – Universitätsmedizin Berlin, stosowanie tradycyjnej diety bogatej w naturalne kiszonki warzywne wzmacnia układ immunologiczny, a więc pomaga naszemu organizmowi szybciej uporać się z różnego rodzaju infekcjami, w tym COVID-19. Warto więc włączyć do swojego codziennego jadłospisu kiszone ogórki, kapustę czy buraki. Zasilą mikrobiom cennymi składnikami odżywczymi, a jak wiadomo nawet 70% odporności znajduje się w jelitach.

Polecane

Ogórki kiszone 810g niedostępne do 06.2025 :(

Ogórki kiszone 810g niedostępne do 06.2025 :(

18,00 PLN brutto/1szt.36 pkt.(22,22 PLN / kg brutto)
Zestaw Odpornościowy - zakwas z buraka + zakwas z kapusty

Zestaw Odpornościowy - zakwas z buraka + zakwas z kapusty

161,88 PLN brutto/1szt.359.76 pkt.(26,98 PLN / l brutto)
Carpaccio z buraków kiszonych 900g

Carpaccio z buraków kiszonych 900g

12,60 PLN brutto/1szt.25.20 pkt.(14,00 PLN / kg brutto)
Złota kapusta kiszona 800g

Złota kapusta kiszona 800g

17,50 PLN brutto/1szt.35 pkt.(21,88 PLN / kg brutto)
Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 7529 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2025-01-16
Przepyszne kiszone specjały. Bez żadnych niepotrzebnych dodatków, naturalne. Świetnie zapakowane i opisane. Dziękuję, na pewno skorzystam jeszcze nie raz.
2025-01-15
Wszystko super, przesyłka ekspres, a zakwasy przepyszne, kapusta kiszona wymiata jest tak smaczna, że w tym samym dniu co przyszła to zjedliśmy pół słoika. Kombucha niebo w gębie. Wrócę na pewno, jest jeszcze dużo do wypróbowania.
pixel