Dodaj produkty podając kody
Naturalne soki z pomidorów - soki nie z koncentratu
W polskich domach posiłkom często towarzyszy sok, najczęściej owocowy. Niestety, w większości przypadków skład takiego napoju odbiega od ideału - mnóstwo węglowodanów, mało błonnika i składników odżywczych. Wbrew pozorom nie jest to zdrowy wybór dodatku do jedzenia. Ciekawą alternatywą jest dobrej jakości sok pomidorowy, którego właściwości smakowe i zdrowotne nie są powszechnie znane, ale warte uwagi świadomych konsumentów.
Polskie Pomidory
Pomidory są jedzone na wiele sposobów - jako dodatek do kanapek, potraw na ciepło czy sałatek. Ale sok z tego warzywa nadal pozostaje ekstrawaganckim wyborem. To ogromnie zmarnowany potencjał, bo smak napoju można ograć na wiele sposobów. Niektórych zachwyci naturalna słodycz pomidora, inni będą woleli dodatek soli lub szczypta pieprzu. Każdy znajdzie rozwiązanie idealne dla siebie.
Soki pomidorowe właściwości
Nie należy zapominać o prozdrowotnych właściwościach soków pomidorowych. Oprócz witaminowej bomby i mnogości składników mineralnych pomidory zawierają niezwykłą substancję - likopen. Jest to naturalny czerwony barwnik z rodziny karotenów. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniacza chroni organizm przed wieloma chorobami układu krwionośnego oraz nowotworami. Znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi oraz układu pokarmowego. Mechanizm działania przeciwnowotworowego nie jest do końca jasny, ale nie stanowi to przeszkody, by wykorzystać dobroczynne działanie likopenu w codziennym życiu.
Sok pomidorowy nie z koncentratu
Przy wyborze soku pomidorowego należy zwrócić uwagę na jego jakość. Aby zapewnić sobie pełnię dobroczynnych działań wybierz soki naturalne, bez dodatków. Dobrym wyborem będą soki przecierowe. Mają półpłynną konsystencję i zawierają dużo błonnika, więc są sycące i z powodzeniem zastępują jedną z zalecanych porcji warzyw lub owoców dziennie. Jako lżejszy napój świetnie sprawdzą się soki tłoczone. Najważniejsze, aby wybierać soki nie z koncentratu. Do soków odtworzonych z soków zagęszczonych często w czasie produkcji dodaje się wiele substancji, które mimo niewymienienia na etykiecie mogą znajdować się w produkcie końcowym. Przy produkcji soków NFC czyli nie z koncentratu nie dodaje się żadnych dodatków.
Czytaj też:
Przepisy na dania z kiszonkami. Złota Kapusta i Kimchi
Soki pomidorowe 100% toczone na zimno - naturalne źródło likopenu