Dodaj produkty podając kody
Przepis na idealny żur wielkanocny
U nas nie ma Wielkanocy bez dobrego żuru! To tradycyjne danie z jajkami na twardo, białą kiełbasą i chrzanem na stole króluje w czasie świąt wielkanocnych. Aby jednak uzyskać idealny smak żuru, trzeba przygotować odpowiednio dobry zakwas. Ale do rzeczy - dziś zdradzam sekrety idealnego żuru prosto z receptury Projektantów Smaku.
Jak przygotować idealny żur wielkanocny?
- marchew
- pietruszka
- por
- seler
- suszone grzyby
- liść layrowy, ziele angielskie, sól
- zakwas na żur lub zakwas na żur bezglutenowy
- biała kiełbasa
- 3 litry wody
Przygotowanie:
- Przygotuj zakwas na żur, jeśli nie masz swojego, skorzystaj z gotowych zakwasów dostępnych w sklepach. U nas znajdziesz wysokiej jakości zakwas na żur na mące żytniej 2000 lub zakwas bezglutenowy na żur na mąkach ryżowej, gryczanej i jaglanej.
- Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Zrób bulion. Namocz suszone grzyby. Do 3 litrów wody wrzuć marchewkę, pietruszkę, por i kawałek selera. Po zagotowaniu wody dopraw liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Chwilę gotuj, następnie dodaj namoczone suszone grzyby i wszystko razem gotuj.
- Po ugotowaniu bulionu dodaj pół litra zakwasu. Gotuj żur wielkanocny pół godziny, następnie dorzuć białej kiełbasy, a jak zupa już nią przejdzie, rozlej do talerzy.
Z czym podawać żurek wielkanocny?
Ja zazwyczaj żur wielkanocny podaję klasycznie - czyli z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami. Jednak w różnych zakątkach Polski można spotkać się z innymi wariacjami, jak podawanie żurku ze smażonym jajkiem, chrzanem, pieczonymi ziemniakami, szynką parmeńską, klopsikami z jajek, boczkiem czy nawet kiełbasą w cieście.
Mam nadzieję, że nasz przepis na żur wielkanocny przypadnie Ci do gustu i sprawi, że Twoje świąteczne śniadanie będzie przepyszne! Jak widzisz, przepis wcale nie jest taki trudny, wystarczy tylko dobry zakwas i odpowiednie składniki. Zachęcam do skorzystania z naszego gotowego zakwasu na żur lub zakwasu na barszcz. Smacznego!