Dodaj produkty podając kody
Przepisy z kiszonkami #4 - Wegański gulasz warzywny na bazie Kiszonych Brokułów
Kiszone warzywa i owoce mają charakterystyczny posmak, który uwielbiają smakosze: lekko słony, o chrupiącej strukturze. Prawdziwe kiszonki, które bez przerwy pracują, buzują i są trzymane w lodówce, odznaczają się jeszcze jedną cechą — wyjątkową kwaskowatością. Dzięki temu istnieje wiele sposobów na to, jak je użyć w kuchni, tworząc nietypowe, smaczne i zdrowe dania. Poznajcie nasz dzisiejszy przepis na wegański gulasz na bazie Kiszonych Brokułów!
Kiszone Brokuły
Brokuły z jednej strony zawierają niewiele kalorii, z drugiej natomiast są wypakowane po brzegi różnorodnymi witaminami, minerałami, błonnikiem oraz innymi związkami bioaktywnymi. Dzięki temu dbają o nas, wspierając system odpornościowy i wzbogacając dietę o niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki. Brokuły, dzięki wysokiej zawartości witamin K i choliny, pomagają poprawić funkcje poznawcze i pamięć. Oprócz tego są największym wśród warzyw źródłem związku o nazwie Sulforafan, który pomaga w zapobieganiu choroby Alzheimera, jak również wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe i regulujące ciśnienie krwi. Składniki odżywcze zawarte w brokułach, takie jak witaminy A i C, stanowią doskonałą pomoc w walce z wolnymi rodnikami, powstrzymując efekty ich szkodliwych działań, tym samym spowalniając starzenie się organizmu. Witaminy te sprawiają również, że nasze włosy stają się bardziej lśniące i grubsze. Przeciwdziałają także ich wysuszeniu, regulując wydzielanie sebum na skórze głowy i naturalnie nawilżając włosy. Dodatkowe kiszenie brokuł sprawia, że składniki w nich zawarte stają się łatwiej przyswajalne, pobudzona zostaje praca naszych jelit, organizm zaczyna się oczyszczać i podwyższa się nasza odporność na różne choroby. Kiszone Brokuły, które nie są poddawane procesowi pasteryzacji to świetny sposób na zachowanie zdrowia oraz pięknego wyglądu!
Wegański gulasz warzywny na bazie Kiszonych Brokułów
Dzisiejszy przepis na wegański gulasz warzywny na bazie Kiszonych Brokułów powstał z inspiracji francuskim daniem o nazwie Pot Au Feu. Niektórzy mieszkańcy Francji uważają je za danie narodowe, zajadając się nim głównie przy okazji świąt. Nasza wersja nie opiera się jednak na mięsie, jak to jest w przypadku tej francuskiej. Zamiast tego używamy Kiszone Brokuły oraz sok powstały w procesie ich kiszenia, co dodaje daniu niepowtarzalnego, lekko kwaśnego posmaku. Dzięki temu danie jest również lekkie, wegańskie i pełne zdrowia!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 35 minut
Porcje: 2 osoby
Składniki:
- Słoik Kiszonych Brokułów
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 marchewka
- Połówka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki wody
- Odrobina natki pietruszki
- Łyżeczka musztardy francuskiej
- Oliwa oliwek do smażenia
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Sól do smaku
Wykonanie:
- Najpierw przygotuj warzywa: ziemniaki i marchewki obierz oraz pokrój w ćwiartki. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie paseczki.
- Rozgrzej w garnku niewielką ilość oliwy z oliwek i dodaj czosnek. Po około minucie czasu dodaj cebulę i smaż do czasu, aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki i marchewkę, 1 szklankę wody, białe wino oraz sos sojowy. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż się zagotuje.
- Po zagotowaniu zdejmij pokrywkę i zmniejsz ogień. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut, aż alkohol wyparuje, a warzywa staną się miękkie. W tym momencie dodaj do gulaszu Kiszone Brokuły oraz ich sok.
- Dodaj trochę soli do smaku i wyłącz gaz. Przykryj i duś pod pokrywką przez kolejne 5 minut.
- Gotowy gulasz warzywny podawaj w głębokim talerzu. Polecamy posypać natką pietruszki i dodać trochę musztardy francuskiej.
Oto kolejny z pomysłów na zastosowanie kiszonek w przepisach na smaczne i zdrowe dania. Wprowadzając je do swojej codziennej kuchni, możemy być pewni, że nie tylko zadowolimy nawet najbardziej wymagających smakoszy, ale również dostarczymy naszemu organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Zapraszamy na kulinarną podróż pełną pyszności razem z Kiszonymi Specjałami!