Dodaj produkty podając kody
Spożywanie kiszonek zimą - dlaczego warto?
O prozdrowotnych właściwościach kiszonek wiedziały już nasze babcie. To one przyrządzały wyśmienite przekąski o charakterystycznym, kwaśnym smaku. Produkty te stanowią znakomitą alternatywę dla mrożonek, a nawet świeżych warzyw, których brakuje w okresie zimowym. Pomagają przetrwać ten trudny sezon grypowy ze względu na swoje cenne właściwości. Dostarczają naszemu organizmowi wiele składników odżywczych, które skutecznie wzmacniają system odpornościowy. Długie, mroźne wieczory nie będą już wyzwaniem dla naszego zdrowia.
Powody, dla których warto sięgać po kiszonki zimą
- Zyskujesz dostęp do bezcennych witamin i minerałów, o które trudno o tej porze roku. Kiszonki godnie zastępują sezonowe warzywa, dostarczając żelazo oraz wysoką dawkę błonnika. Regulują procesy trawienne i zapewniają długotrwałe uczucie sytości.
- Okres jesienno-zimowy oznacza jedno: sezon na przeziębienie. Jak uchronić się przed spadkiem formy? Kiszone produkty są skarbnicą witamin z grupy B oraz A i C. Pobudzają do pracy układ immunologiczny.
- Wchłanianie kwasu mlekowego pozwala zadbać o prawidłowy stan mikroflory jelitowej oraz właściwą gospodarkę kwasowo-zasadową. Ogranicza także rozwój szkodliwych bakterii, a nie od dziś wiadomo, że zdrowe jelita to gwarancja doskonałej odporności całego organizmu.
- Kiszonki pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Obecność witamin z grupy B wspomaga pamięć i koncentrację, stymuluje układ nerwowy oraz dba o spokojny sen.
Jakie produkty warto ukisić na zimę?
Wśród najbardziej popularnych propozycji znajdują się ogórki oraz kapusta. Kisić można także buraki, kimchi, marchew, rzodkiew, paprykę, a nawet owoce, takie jak cytryny, jabłka czy gruszki. Ogórki kiszone to znakomity dodatek do dań głównych, surówek i zup. Ze względu na niską wartość energetyczną chętnie sięgają po nie osoby znajdujące się na diecie odchudzającej. Usprawniają procesy trawienne oraz wzbogacają florę bakteryjną jelit o pożyteczne szczepy probiotyczne.
Już w połowie października można rozpocząć kiszenie kapusty na zimę. Jest ona cennym źródłem witaminy A i C, a także żelaza, magnezu i wapnia. Zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Skutecznie walczy z wolnymi rodnikami oraz zapobiega stanom zapalnym w organizmie. Wspiera także kondycję dziąseł i jamy ustnej.