Dodaj produkty podając kody
Szparagi - w czym mogą Ci pomóc? Korzyści
Wśród ogrodów pełnych soczystych warzyw i owoców, szparagi wyłaniają się jako prawdziwe klejnoty kulinarnego świata. O swojej egzotycznej urodzie świadczy elegancka, długa sylwetka w różnych odcieniach zieleni, która przyciąga wzrok i wabi podniebienie swoim delikatnym, orzechowym smakiem. Jednak szparagi to nie tylko odkrycie smakowe, ale także prawdziwa kopalnia zdrowia i korzyści dla organizmu.
Jak szparagi wpływają na zdrowie?
Szparagi pochodzą z Włoch i mają ponad 4,5 tys. lat. Ich nazwa wywodzi się od słowa ,,asparagus” czyli ,,młody pęd”. Są nie tylko pysznym warzywem, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Szparagi są niskokaloryczne i zawierają niewielką ilość tłuszczu, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. Oprócz tego, szparagi są doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i utrzymanie prawidłowej pracy jelit. Warzywo to zawiera również kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu. Co jeszcze kryje?
- szparagi są źródłem składników odżywczych - źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje, dodatkowo w szparagach znajdziemy witaminę K, witamina A i witaminy z grupy B, a dodatkowo: żelazo, potas, magnez, fosfor, selen i kwas foliowy,
- wpływają na detoksykację i oczyszczanie organizmu - szparagi posiadają naturalne właściwości detoksykacyjne i oczyszczające organizm, zawierają asparaginę, która ma właściwości moczopędne, co pomaga usuwać szkodliwe substancje z organizmu. Spożywanie szparagów może przyczynić się do utrzymania zdrowych nerek i zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych,
- mają właściwości przeciwutleniające - szparagi zawierają przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
- wzmacniają układ odpornościowy - szparagi są dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje. Regularne spożywanie szparagów może pomóc w zapobieganiu chorobom i utrzymaniu ogólnego zdrowia,
- obniżają poziom cholesterolu,
- zwiększają krzepliwość krwi,
- zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
Dodatkowo szparagi zapobiegają zatrzymywaniu wody, powstawaniu żylaków, wpływają na dobre samopoczucie, mają właściwości przeciwzapalne i mogą pomóc łagodzić objawy artretyzmu i reumatyzmu.
Szparag wiele twarzy ma
Szparag występuje w kilku odmianach, a każda z nich ma w sobie coś wyjątkowego. Szparagi zielone są najcieńsze ze wszystkich, wyrastają wysoko ponad ziemię stąd ich piękny kolor, mają wyrazisty, lekko orzechowy i mocny smak. Szparagi fioletowe są najgrubszą odmianą, wyrastają jedynie kilka centymetrów nad ziemię i mają podobny smak do zielonych. Tych dwóch odmian nie musisz obierać. Szparagi białe są średniej grubości, mają łagodny smak i rosną pod powierzchnią ziemi - są twarde, dlatego należy je obrać, zanim wrzucisz do dania.
Kiedy szparagi są świeże?
Kupując szparagi w sklepach najłatwiej spojrzeć na ich główkę. Główka szparaga powinna być zamknięta, nieposzarpana, w nienaruszonym stanie, a jej nasada po ściśnięciu powinna puścić sok.
Prosty przepis na kiszone szparagi
Składniki:
- Pęczek szparagów
- 2 łyżki soli do przetworów
- Woda
- Przyprawy (opcjonalnie): koper, czosnek, chrzan, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj szparagi, usuwając wszelkie zanieczyszczenia z końców i łodyg.
- Przygotuj czysty słoik.
- Wlej wodę, dodaj sól i dokładnie wymieszaj, aż sól się rozpuści. Wrzuć przyprawy jeśli chcesz nadać szparagom dodatkowy smak.
- Przygotowane szparagi umieść w słoiku, upewniając się, że są dobrze zanurzone w zalewie i zamknij słoik.
- Pozostaw słoik ze szparagami w temperaturze pokojowej na około 2-3 dni, aby rozpoczął się proces fermentacji.
- Przenieś słoik do lodówki, żeby zatrzymać proces fermentacji. Pamiętaj, że im dłużej pozostawisz szparagi poza lodówką, tym bardziej będą miały kwasowy smak.
- Po kilku dniach w lodówce kiszone szparagi będą gotowe do spożycia. Smacznego!
Szparagi to wyjątkowe warzywa o wielu korzyściach zdrowotnych. Wystarczy, że dodasz je do swojej diety, a pomogą Ci w odchudzaniu, wzmocnieniu układu odpornościowego, obniżeniu cholesterolu czy oczyszczeniu organizmu. Szparag możesz wrzucić na kanapkę, dodać do sosu, do makaronu czy usmażyć na maśle. Jeśli chcesz spróbować szparagi w innej odsłonie, zamów kiszone szparagi.