Zakwas z buraków – właściwości, spożywanie, przeciwwskazania, cena

2020-10-13
Zakwas z buraków – właściwości, spożywanie, przeciwwskazania, cenaZakwas z buraków to naturalne antidotum na wiele dolegliwości, świetne wsparcie dla mikroflory jelitowej i skuteczny sposób na wzmocnienie odporności, która podczas pandemii jest nam szczególnie potrzebna. Dowiedz się, jak znaleźć idealny sok z kiszonego buraka i zaprzyjaźnij się z tym łatwo dostępnym i przyjaznym dla domowego budżetu warzywem.

Zakwas z buraków – jakie ma właściwości?

Prozdrowotne właściwości buraka znane są nie od dziś. To pełne cennych składników swojskie warzywo na luzie rywalizować może z modnymi superfoods – deklasuje egzotycznych rywali świetną ceną i łatwą dostępnością. Znajdziesz w nim m.in. magnez, żelazo, fosfor, cynk czy potas, witaminy z grupy B oraz substancje o działaniu antyoksydacyjnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym.

Gdzie jest haczyk? Otóż smak surowych buraków jest dla wielu osób mało atrakcyjny. Są też inne powody! Stwierdzenie, że świeży sok z buraków to trucizna, wydaje się mocno przesadzone – jednak rzeczywiście może być on szkodliwy np. dla cukrzyków czy osób z wrażliwym układem pokarmowym. Zakwas buraczany to świetna alternatywa, łącząca walory smakowe z genialnymi właściwościami.

Warto pamiętać, że właściwości zakwasu z buraków różnią się od właściwości niesfermentowanego soku. Proces fermentacji pozwala zachować cenne witaminy i minerały znajdujące się w surowym warzywie, a jednocześnie umożliwia przedłużenie okresu przydatności do spożycia, znacznie obniża zawartość cukrów prostych (świetna wiadomość dla cukrzyków!) i zmienia sok z buraka w naturalny probiotyk (Twoje jelita będą Ci za to wdzięczne!). Podsumujmy krótko kluczowe właściwości zakwasu buraczanego:
  • działa krwiotwórczo i wzmacnia naczynia krwionośne – stosuj zakwas buraczany na anemię,
  • zawiera kwas mlekowy i bakterie Lactobacillus – ma dobroczynny wpływ na jelita, a tym samym na odporność całego organizmu,
  • zawiera mnóstwo cennych antyoksydantów – skutecznie reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wzmacnia wydolność i dodaje energii (sok z czerwonego buraka nie jest co prawda lekarstwem na raka, ale wzmacnia organizm i pomaga w walce z chorobą),
  • ma wysoką zawartość błonnika i pozytywny wpływ na metabolizm – sięgnij po zakwas buraczany na odchudzanie.
naturalny zakwas z buraków

Zakwas z buraków a sok z kiszonego buraka – czym się różnią?

Zakwas z buraków kojarzy Ci się tylko z wigilijnym barszczem? Najwyższa pora to zmienić! Czy wiesz, że sok z kiszonego buraka i zakwas z buraków to zwykle jedno i to samo? Z reguły skład tych produktów niczym się nie różni – mają one także identyczne właściwości. Zakwas buraczany do picia pochodzi z naturalnego odcieku, a sok z kiszonych buraków może być również tłoczony, ewentualne różnice istnieją zatem tylko w zakresie techniki produkcyjnej. Nie musisz gotować zupy, by poznać zalety zakwasu buraczanego – a nawet nie powinieneś! Najzdrowszy jest prosto z butelki, z Twoimi ulubionymi przyprawami i dodatkami (wypróbuj wersję z wędzoną śliwką, jabłkiem lub czosnkiem).

Zakwas z buraków dr Dąbrowskiej, czyli jak rozpoznać dobry produkt

Pewnie obiło Ci się o uszy takie hasło jak „zakwas buraczany Ewy Dąbrowskiej”. Jest on jednym z kluczowych elementów modnej diety owocowo-warzywnej dr Dąbrowskiej, w dużej mierze opartej właśnie na kiszonkach (ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze zakwasu z buraków pije się go codziennie na czczo). Jeśli jednak spodziewasz się spektakularnych składników i dietetycznych zaskoczeń, czeka Cię gorzkie rozczarowanie. Tajemniczy zakwas z buraków dr Dąbrowskiej to standardowy i prosty przepis. Stanowi jednak świetny przykład prawdziwego, zdrowego zakwasu. Jak rozpoznać zakwas z buraków do picia, który naprawdę będzie leczył?
  • Kolor i konsystencja: dobry zakwas buraczany jest płynny, nieprzejrzysty i intensywnie fioletowy. Wystrzegaj się produktów gęstych, o kisielowatej konsystencji. Płyn może lekko musować, a po wstrząśnięciu lub przy podgrzewaniu buzuje mocniej – ciągle zachodzi proces fermentacji, i tak ma być!

  • Opakowanie: koniecznie szklane, nigdy plastikowe.

  • Skład: prosty, podstawą są buraki, woda i sól, resztę stanowią naturalne dodatki smakowe, np. czosnek. Mówimy nie składnikom, takim jak cukier, chleb, ocet oraz oczywiście wszystkie „E”! Składniki powinny być dobre jakościowo, warto np. wybrać zakwas buraczany z niejodowaną, pełną mikroelementów solą.

  • Brak pasteryzacji: zdrowy zakwas buraczany to zakwas niepasteryzowany! Pasteryzacja zabija to, co w buraku najcenniejsze, dlatego brak obróbki termicznej jest kluczowy. Z tego względu dobre zakwasy mają termin ważności od kilku miesięcy do pół roku – dłuższy będzie już podejrzany.
dobry zakwas buraczany

Sok z kiszonych buraków – spożywanie

Nie ma dokładnych wytycznych odnośnie do stosowania zakwasu buraczanego. Zacznij od 50-100 g, stopniowo zwiększając dawkę do ok. szklanki dziennie. Wiele osób poleca sok z kiszonych buraków na czczo, najzdrowiej jest pić go bez rozcieńczania. Jeśli najdzie Cię ochota na barszcz, dodaj zakwas do lekko ostudzonej zupy – wysoka temperatura niweczy prozdrowotne działanie! Zwróć też uwagę na zawartość soli, której dzienna dawka nie powinna przekraczać ok. 5 g.

Chcesz wiedzieć, do czego jeszcze może Ci się przydać zakwas buraczany? Sprawdź w artykule Jak zrobić zakwas z buraków i do czego mogą Ci się przydać kiszone buraki!

Sok z kiszonych buraków – przeciwwskazania

Jeśli chodzi o zakwas buraczany, opinie okazują się jednomyślne – jest wyjątkowo bezpieczny! Spokojnie możesz pić sok z buraka w ciąży i karmiąc piersią, stosuje się też sok z kiszonych buraków dla dzieci. Sok z kiszonych buraków a cukrzyca? Przypominamy, że fermentacja obniża zawartość cukrów prostych, więc po zakwas mogą sięgać także cukrzycy.

świeży sok z buraków

Zakwas buraczany – cena

Na koniec kolejna ogromna zaleta, czyli cena zakwasu buraczanego. Nie dość, że pyszny i zdrowy, to jeszcze przyjazny dla portfela – jest po prostu perfekcyjny! Gdzie kupić zakwas buraczany? Najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością lub u producenta wysokiej jakości kiszonek. Cena za pół litra zakwasu waha się od 5 do 15 zł.

Sok z buraka na kaszel, na anemię, na odchudzanie czy obniżenie ciśnienia – trudno o drugie tak wszechstronne warzywo! W formie zakwasu staje się jeszcze bardziej przyjazne w smaku i dla naszego zdrowia.

Polecane

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 157 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-05-26
Super
2020-05-29
.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel