Dodaj produkty podając kody
Przepis na barszcz biały z użyciem zakwasu
Barszcz biały wielkanocny to nieodłączny element polskiej tradycji wielkanocnej. W naszym kraju każda rodzina ma swój sposób na przygotowanie tego aromatycznego dania. Wiele osób decyduje się na użycie zakwasu na barszcz biały, jednak trzeba pamiętać aby był wysokiej jakości - żeby barszcz miał głęboki smak i intensywny aromat. Sprawdź mój przepis na barszcz wielkanocny i zobacz, czy dowiesz się czegoś nowego.
Jak przygotować barszcz biały z użyciem zakwasu?
Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany 18%
- zakwas na barszcz biały
Przygotowanie:
- Przygotuj zakwas na barszcz biały, jeśli nie masz swojego, skorzystaj z gotowych zakwasów dostępnych w sklepach. U nas znajdziesz wysokiej jakości zakwas na barszcz biały na mące pszennej 2000.
- Kiełbasę pokrój w plasterki, cebulę i czosnek posiekaj.
- Rozgrzej masło na patelni i podsmaż kiełbasę, cebulę i czosnek.
- Włóż do garnka pokrojoną kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
- Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Do garnka wlej zakwas na barszcz biały i gotuj przez kolejne 10 minut.
- W osobnym garnku zagotuj mleko i śmietanę.
- Do garnka z barszczem wlej mieszankę mleka i śmietany, dokładnie wymieszaj i podgrzej przez kilka minut.
Z czym podawać barszcz biały?
Ja stawiam na klasykę - czyli barszcz z ugotowanymi jajkami i chlebem. Ale spotykałam się z różnymi wariacjami, jak kiełbasa w cieście w barszczu białym, boczek, jajka sadzone czy pieczone ziemniaki.
Mam nadzieję, że nasz barszcz biały Ci zasmakuje i zaskoczy Twoich gości. Jak widzisz, przepis wcale nie jest taki trudny, wystarczy tylko dobry zakwas i odpowiednie składniki. Zachęcam do skorzystania z naszego gotowego zakwasu na barszcz. Jeśli szukasz przepisu na idealny żur, znajdziesz go tutaj.