Darmowa dostawa od 120,00 PLN

Przepisy z kiszonkami #1 - Okonomiyaki ze Złotą Kapustą i Kimchi

2021-03-11
Przepisy z kiszonkami #1 - Okonomiyaki ze Złotą Kapustą i Kimchi

Kiszone produkty zawdzięczają swój charakterystyczny posmak substancjom powstałym w procesie fermentacji mlekowej, które są również nieocenioną pomocą przy zachowaniu zdrowia. Kiszonki wyróżniają się lekką kwaskowatością, słonym smakiem i chrupiącą strukturą, dzięki czemu najczęściej zajadamy się nimi prosto ze słoika. Istnieje jednak wiele sposobów na to, jak je użyć w kuchni, tworząc nietypowe, smaczne i zdrowe dania. Poznajcie bohaterki dzisiejszego przepisu - Złotą Kapustę kiszoną z Kurkumą i Imbirem oraz Kimchi!

Złota Kapusta Kiszona z Kurkumą i Imbirem

Kapusta kiszona jest warzywem o niezwykłych właściwościach, będącym źródłem wielu makro i mikroelementów, które codziennie stają w walce o ochronę naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Wzbogacona dodatkowo o kurkumę nie tylko nabiera nowych walorów smakowych, ale również zaczyna nieźle sobie radzić z wolnymi rodnikami, wirusami i bakteriami. Wychodzi wszystkiemu na przeciw - działa przeciwbólowo, przeciwdepresyjnie i przeciwzapalnie. Kurkuma jest polifenolem o zdolności do zwiększania ilości przeciwutleniaczy wytwarzanych przez organizm. Dodając ją do codziennego posiłku, możemy zatrzymać mechanizmy starzenia się i uniknąć wielu chorób! Co więcej, korzystnie wpływa na poziom białka o nazwie BDNF, który stymuluje pewne obszary mózgu do zwielokrotniania liczby komórek i ich wzmacniania. Dzięki temu możemy szybciej się uczyć, lepiej reagować na stresowe sytuacje, a także uniknąć chorób takich jak depresja czy Alzheimer. Jednak to jeszcze nie koniec - do tej dwójki dołącza kuzyn imbir, pochodzący z tej samej rodziny co kurkuma, który od wieków znajduje czołowe miejsce w świecie medycyny naturalnej. Szczególnie dobrze pomaga w przypadku problemów z układem pokarmowym i trawieniem. Ponadto dodaje całej potrawie charakterystyczną, delikatną ostrość, która całkowicie zmienia doznania smakowe. Trio Kapusta, Kurkuma i Imbir to prawdziwi trzej muszkieterowie, którzy poradzą sobie z niejednym zdrowotnym wyzwaniem!

Kimchi

Kimchi jest daniem, o którym ostatnio robi się w Polsce coraz głośniej, głównie ze względu na nietypową, koreańską nutę smakową, którą dodaje do potraw i dużą zawartość wartości odżywczych. Zarazem jest niskokaloryczne, można się nim zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia. Składa się z kiszonych warzyw, z czego podstawę w większości przypadków stanowi kapusta pekińska, czosnek oraz imbir. Wszystko dobierane jest jednak według własnego uznania - w samej Korei jest około 100 różnych rodzajów Kimchi! Charakterystycznej ostrości dodaje papryczka chilli, a piąty podstawowy smak o nazwie umami dociera do nas wraz z sosem rybnym lub wodorostami.  Ponieważ Kimchi również należy do kiszonych produktów, zawiera pałeczki kwasu mlekowego, zwane zdrowymi bakteriami, które wspomagają układ trawienny, w tym nasze jelita. One, będąc "drugim mózgiem" organizmu, oddziałują na psychikę, a co za tym idzie - również nasze samopoczucie. Tak więc Kimchi to nie tylko niepowtarzalny smak - to także sposób na zdrowe ciało i lepszy nastrój! 

Okonomiyaki ze Złotą Kapustą i Kimchi - przepis

Okonomiyaki to japoński przepis na placki, których podstawą tradycyjnie jest biała kapusta. Używając jej kiszonej wersji lub Kimchi, sprawimy, że umami stanie się lepiej zaakcentowane. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, możemy je również dowolnie modyfikować. Jeżeli akurat mamy ochotę na lekko kwaśne placki z imbirową nutą - podstawą do masy stanie się Złota Kapusta, a jeśli pociągną nas trochę ostrzejsze klimaty - wtedy główną rolę zagra Kimchi. Okonomiyaki są niesamowicie puszyste w środku, a zarazem chrupiące na zewnątrz. Polecamy spróbować oby dwóch wersji i wybrać swoją ulubioną!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcje: 2 placki

Składniki:

240g Złotej Kapusty kiszonej lub Kimchi
40g mąki pełnoziarnistej
60 ml wody
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
Olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę i dolewamy wodę. Dokładnie mieszamy tak, żeby nie zostały żadne grudki, następnie do powstałej masy wbijamy jajko. Dodajemy sos sojowy, sól i pieprz.
  2. Do ciasta dodajemy Złotą Kapustę lub Kimchi. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy połowę z powstałego ciasta. Na małym ogniu smażymy jedną stronę placka przez około 5 minut, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut - do momentu, aż lekko zbrązowieje.
  4. Powstały placek serwujemy według uznania z Kimchi lub Kapustą. Możemy dodatkowo polać go sosem sojowym. Polecamy jeść na gorąco.

Jak widać, kiszonki mogą stać się świetną bazą do gotowania w każdej kuchni. Jeżeli szukamy czegoś, co zadowoli nawet najbardziej wymagające kubki smakowe, a dodatkowo jest pełne wartości odżywczych i wzmocni nas od środka, kiszone warzywa i owoce mogą być najbardziej odpowiednim produktem. Zapraszamy na kulinarną podróż pełną pyszności razem z Kiszonymi Specjałami!

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Kimchi klasyczne 480g

Kimchi klasyczne 480g

29,90 PLN64 pkt.
Złota kapusta kiszona 480g

Złota kapusta kiszona 480g

10,00 PLN8,00 PLN20 pkt.
Złota kapusta kiszona 850g

Złota kapusta kiszona 850g

14,00 PLN11,20 PLN20 pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 1254 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-09-11
.
2020-09-11
Super
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel