Dodaj produkty podając kody
Przepisy z kiszonkami #1 - Okonomiyaki ze Złotą Kapustą i Kimchi
Kiszone produkty zawdzięczają swój charakterystyczny posmak substancjom powstałym w procesie fermentacji mlekowej, które są również nieocenioną pomocą przy zachowaniu zdrowia. Kiszonki wyróżniają się lekką kwaskowatością, słonym smakiem i chrupiącą strukturą, dzięki czemu najczęściej zajadamy się nimi prosto ze słoika. Istnieje jednak wiele sposobów na to, jak je użyć w kuchni, tworząc nietypowe, smaczne i zdrowe dania. Poznajcie bohaterki dzisiejszego przepisu - Złotą Kapustę kiszoną z Kurkumą i Imbirem oraz Kimchi!
Złota Kapusta Kiszona z Kurkumą i Imbirem
Kapusta kiszona jest warzywem o niezwykłych właściwościach, będącym źródłem wielu makro i mikroelementów, które codziennie stają w walce o ochronę naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Wzbogacona dodatkowo o kurkumę nie tylko nabiera nowych walorów smakowych, ale również zaczyna nieźle sobie radzić z wolnymi rodnikami, wirusami i bakteriami. Wychodzi wszystkiemu na przeciw - działa przeciwbólowo, przeciwdepresyjnie i przeciwzapalnie. Kurkuma jest polifenolem o zdolności do zwiększania ilości przeciwutleniaczy wytwarzanych przez organizm. Dodając ją do codziennego posiłku, możemy zatrzymać mechanizmy starzenia się i uniknąć wielu chorób! Co więcej, korzystnie wpływa na poziom białka o nazwie BDNF, który stymuluje pewne obszary mózgu do zwielokrotniania liczby komórek i ich wzmacniania. Dzięki temu możemy szybciej się uczyć, lepiej reagować na stresowe sytuacje, a także uniknąć chorób takich jak depresja czy Alzheimer. Jednak to jeszcze nie koniec - do tej dwójki dołącza kuzyn imbir, pochodzący z tej samej rodziny co kurkuma, który od wieków znajduje czołowe miejsce w świecie medycyny naturalnej. Szczególnie dobrze pomaga w przypadku problemów z układem pokarmowym i trawieniem. Ponadto dodaje całej potrawie charakterystyczną, delikatną ostrość, która całkowicie zmienia doznania smakowe. Trio Kapusta, Kurkuma i Imbir to prawdziwi trzej muszkieterowie, którzy poradzą sobie z niejednym zdrowotnym wyzwaniem!
Kimchi
Kimchi jest daniem, o którym ostatnio robi się w Polsce coraz głośniej, głównie ze względu na nietypową, koreańską nutę smakową, którą dodaje do potraw i dużą zawartość wartości odżywczych. Zarazem jest niskokaloryczne, można się nim zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia. Składa się z kiszonych warzyw, z czego podstawę w większości przypadków stanowi kapusta pekińska, czosnek oraz imbir. Wszystko dobierane jest jednak według własnego uznania - w samej Korei jest około 100 różnych rodzajów Kimchi! Charakterystycznej ostrości dodaje papryczka chilli, a piąty podstawowy smak o nazwie umami dociera do nas wraz z sosem rybnym lub wodorostami. Ponieważ Kimchi również należy do kiszonych produktów, zawiera pałeczki kwasu mlekowego, zwane zdrowymi bakteriami, które wspomagają układ trawienny, w tym nasze jelita. One, będąc "drugim mózgiem" organizmu, oddziałują na psychikę, a co za tym idzie - również nasze samopoczucie. Tak więc Kimchi to nie tylko niepowtarzalny smak - to także sposób na zdrowe ciało i lepszy nastrój!
Okonomiyaki ze Złotą Kapustą i Kimchi - przepis
Okonomiyaki to japoński przepis na placki, których podstawą tradycyjnie jest biała kapusta. Używając jej kiszonej wersji lub Kimchi, sprawimy, że umami stanie się lepiej zaakcentowane. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, możemy je również dowolnie modyfikować. Jeżeli akurat mamy ochotę na lekko kwaśne placki z imbirową nutą - podstawą do masy stanie się Złota Kapusta, a jeśli pociągną nas trochę ostrzejsze klimaty - wtedy główną rolę zagra Kimchi. Okonomiyaki są niesamowicie puszyste w środku, a zarazem chrupiące na zewnątrz. Polecamy spróbować oby dwóch wersji i wybrać swoją ulubioną!
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcje: 2 placki
Składniki:
240g Złotej Kapusty kiszonej lub Kimchi
40g mąki pełnoziarnistej
60 ml wody
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
Olej do smażenia
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy mąkę i dolewamy wodę. Dokładnie mieszamy tak, żeby nie zostały żadne grudki, następnie do powstałej masy wbijamy jajko. Dodajemy sos sojowy, sól i pieprz.
- Do ciasta dodajemy Złotą Kapustę lub Kimchi. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy połowę z powstałego ciasta. Na małym ogniu smażymy jedną stronę placka przez około 5 minut, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut - do momentu, aż lekko zbrązowieje.
- Powstały placek serwujemy według uznania z Kimchi lub Kapustą. Możemy dodatkowo polać go sosem sojowym. Polecamy jeść na gorąco.
Jak widać, kiszonki mogą stać się świetną bazą do gotowania w każdej kuchni. Jeżeli szukamy czegoś, co zadowoli nawet najbardziej wymagające kubki smakowe, a dodatkowo jest pełne wartości odżywczych i wzmocni nas od środka, kiszone warzywa i owoce mogą być najbardziej odpowiednim produktem. Zapraszamy na kulinarną podróż pełną pyszności razem z Kiszonymi Specjałami!