Darmowa dostawa od 280,00 PLN
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Dlaczego warto robić kiszonki?

2021-08-10
Dlaczego warto robić kiszonki?

Zdrowe kiszonki niepasteryzowane

W chłodniejszych porach roku na polskich na polskich stołach królują kiszonki. Zapewniają one niepowtarzany smak oraz solidną dawkę witamin tak bardzo potrzebnych w okresie jesienno-zimowym. Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, którą nieprzerwanie od pokoleń stosuję się do dnia dzisiejszego. W procesie kiszenia w wyniku fermentacji w warunkach beztlenowych powstają mające zbawienny wpływ dla organizmu bakterie kwasu mlekowego. Przekonajmy się dlaczego warto robić kiszonki. 

Właściwości zdrowotne kiszonek,

Kiszonki są nie tylko smaczne, ale również bardzo niskokaloryczne. Przykładowo w 100 gramach soku z kiszonych buraków zawiera się zaledwie 37 kalorii, a przy tym ma on zbawienny wpływ na zdrowie. Oto kilka innych powodów, dla których warto jeść kiszonki:

  • Kiszonki dostarczają sporo witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe działanie układu pokarmowego.
    Są też źródłem witamin A, C, E i K, w związku z czym kiszonki spowalniają proces starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko zachorowań np. na raka,
  • Kiszone warzywa to naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na prace jelit. Pomagają zwalczać grzyby, pasożyty i bakterie,
  • Nie tylko świeże, ale również kiszone warzywa zawierają sporo błonnika,
  • Kiszonki korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego,
  • Sfermentowane warzywa obniżają poziom cholesterolu,
  • Kiszonki regulują wchłanianie glukozy we krwi, pomagają w walce z cukrzycą.

Co możemy ukisić?

Warzywa najlepiej jest kisić samodzielnie w domu, ponieważ tak sfermentowane warzywa nie będą zawierały środków konserwujących. Kiszonki kupione w sklepie mają mniej walorów zdrowotnych niż te przygotowane w sposób naturalny. Do kiszenia powinno się stosować warzywa z dużą zawartością cukru i wody. Przedstawiamy listę tych bardziej i mniej popularnych kiszonek w Polsce:

Na koniec warto przypomnieć, że orzeźwiający sok powstający w procesie kiszenia warzyw wykazuje wiele leczniczych właściwości. Nie powinno się go zatem wylewać.   

Polecane

Kapusta kiszona z miłością 800g

Kapusta kiszona z miłością 800g

14,70 PLN brutto/1szt.29.40 pkt.(18,38 PLN / kg brutto)
Ogórki kiszone 810g

Ogórki kiszone 810g

18,00 PLN brutto/1szt.36 pkt.(22,22 PLN / kg brutto)
Kimchi klasyczne 280g

Kimchi klasyczne 280g

20,90 PLN brutto/1szt.41.80 pkt.(74,64 PLN / kg brutto)
Kiszony kalafior 520g

Kiszony kalafior 520g

19,95 PLN brutto/1szt.39.90 pkt.(38,37 PLN / kg brutto)
Kiszona rzodkiewka 520g

Kiszona rzodkiewka 520g

18,50 PLN brutto/1szt.37 pkt.(35,58 PLN / kg brutto)
Ogórki małosolne 810g

Ogórki małosolne 810g

18,00 PLN brutto/1szt.36 pkt.(22,22 PLN / kg brutto)
Kimchi vege z wakame 280g

Kimchi vege z wakame 280g

19,95 PLN brutto/1szt.39.90 pkt.(71,25 PLN / kg brutto)
Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 6526 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-09-13
Dobry kontakt mailowy, przesyłka świetnie zapakowana, wszystko ok.
2024-09-13
super jak zawsze
pixel