Darmowa dostawa od 120,00 PLN

Dlaczego warto robić kiszonki?

2021-08-10
Dlaczego warto robić kiszonki?

Zdrowe kiszonki niepasteryzowane

W chłodniejszych porach roku na polskich na polskich stołach królują kiszonki. Zapewniają one niepowtarzany smak oraz solidną dawkę witamin tak bardzo potrzebnych w okresie jesienno-zimowym. Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, którą nieprzerwanie od pokoleń stosuję się do dnia dzisiejszego. W procesie kiszenia w wyniku fermentacji w warunkach beztlenowych powstają mające zbawienny wpływ dla organizmu bakterie kwasu mlekowego. Przekonajmy się dlaczego warto robić kiszonki. 

Właściwości zdrowotne kiszonek,

Kiszonki są nie tylko smaczne, ale również bardzo niskokaloryczne. Przykładowo w 100 gramach soku z kiszonych buraków zawiera się zaledwie 37 kalorii, a przy tym ma on zbawienny wpływ na zdrowie. Oto kilka innych powodów, dla których warto jeść kiszonki:

  • Kiszonki dostarczają sporo witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe działanie układu pokarmowego.
    Są też źródłem witamin A, C, E i K, w związku z czym kiszonki spowalniają proces starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko zachorowań np. na raka,
  • Kiszone warzywa to naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na prace jelit. Pomagają zwalczać grzyby, pasożyty i bakterie,
  • Nie tylko świeże, ale również kiszone warzywa zawierają sporo błonnika,
  • Kiszonki korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego,
  • Sfermentowane warzywa obniżają poziom cholesterolu,
  • Kiszonki regulują wchłanianie glukozy we krwi, pomagają w walce z cukrzycą.

Co możemy ukisić?

Warzywa najlepiej jest kisić samodzielnie w domu, ponieważ tak sfermentowane warzywa nie będą zawierały środków konserwujących. Kiszonki kupione w sklepie mają mniej walorów zdrowotnych niż te przygotowane w sposób naturalny. Do kiszenia powinno się stosować warzywa z dużą zawartością cukru i wody. Przedstawiamy listę tych bardziej i mniej popularnych kiszonek w Polsce:

Na koniec warto przypomnieć, że orzeźwiający sok powstający w procesie kiszenia warzyw wykazuje wiele leczniczych właściwości. Nie powinno się go zatem wylewać.   

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.81 / 5.00 1462 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-11-01
Wszystko ok. Polecam.
2020-11-02
świetna obsługa ,towar starannie zapakowany.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel