Dodaj produkty podając kody
Jak zrobić zakwas z buraków i do czego mogą Ci się przydać kiszone buraki?
Zakwas z buraków to nieocenione wsparcie dla Twojego układu odpornościowego i mikroflory jelitowej. Czy wiesz, że możesz łatwo przyrządzić go we własnym domu? Poznaj prosty przepis na zakwas idealny i dowiedz się, co zrobić z kiszonych buraków, by nic się nie zmarnowało.
Jak zrobić zakwas z buraków – krok po kroku
Zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa, skarbnica mikroelementów i antyoksydantów (więcej o jego właściwościach piszemy w artykule Zakwas z buraków – właściwości, spożywanie, przeciwwskazania, cena). Buraki są tanie i łatwo dostępne o każdej porze roku, dzięki czemu możesz przyrządzić tę wyjątkową miksturę we własnym domu. Trudno o lepszy sposób na budowanie odporności, a tej potrzebujemy dzisiaj jak nigdy dotąd. Nie jesteś mistrzem kuchni? Nic nie szkodzi, z naszym przepisem na zakwas z buraków poradzi sobie nawet dziecko!
Pikantny zakwas z buraka | Soki i Zakwasy |
Krok 1
Zacznij od listy zakupów, dzięki której powstanie Twój idealny zakwas buraczany. To jasne, najważniejsze są dobrej jakości buraki ze sprawdzonego źródła. Drugim kluczowym składnikiem jest sól, najlepiej nie byle jaka, a kamienna i niejodowana (zalecamy sól kłodawską – łyżkę stołową na litr wody). Teraz dobierz dodatki; do klasycznych należą czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 2
Zakupy zrobione? No to lecimy! Przygotuj solankę, trzymając się podanej proporcji: łyżka stołowa soli na litr wody. Uważaj na grudki soli, trzeba ją starannie rozmasować.
Krok 3
Nadszedł czas na głównego bohatera całego zamieszania – buraka. Buraki możesz obrać lub dokładnie wyczyścić szczoteczką, a następnie pokroić w plasterki bądź talarki. Ułóż je ciasno w słoju. Baza na zakwas buraczany jest gotowa!
Krok 4
Nasz przepis na zakwas z buraków zawiera też przyprawy: dorzuć je teraz do słoika (czosnek obierz lub jedynie przekrój na pół całą główkę). Czosnek musi być starannie wciśnięty pod buraki, żeby nie wypływał na wierzch.
Krok 5
To już prawie koniec! Zalej buraki z przyprawami solanką, tak by nic z niej nie wystawało – to bardzo ważne! Słoik zakręć, a potem pozwól działać naturze. Ustaw go w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu.
Jak zrobić zakwas z buraków? Jak widzisz, właściwie robi się sam! Możesz do niego zajrzeć po 3 dniach (smak powinien być jeszcze delikatny), jednak prawdziwej mocy nabiera po ok. tygodniu. Mieszaj go codziennie lub potrząsaj słoikiem, a po upływie tygodnia odstaw jeszcze na kilka dni w chłodne miejsce. Otrzymasz idealny, fioletowy, lekko musujący płyn – to właśnie idealny przepis na zakwas z buraków. Dla komfortu picia możesz go jeszcze przecedzić, a potem przelać do butelki. Pojawił się dziwny nalot? Zbierz go łyżką i zamieszaj. Zobacz niżej, jak rozróżnić nalot od szkodliwej pleśni.
Być może dla nieznających jeszcze zakwasu świeżaków wszystko to brzmi jak niezawodny przepis na misterny, niedobry i trącający ziemistym burakiem napój, który da się wypić tylko z zatkanym nosem. Niestety po rynku krążą zakwasy uzasadniające ten sceptycyzm. Jednak znajdziesz i takie, których smak cieszy, a wręcz zaskakuje (tym razem pozytywnie!), a to dzięki idealnie zbilansowanym przyprawom i naturalnym składnikom. Nie pij na siłę, znajdź swój ulubiony.
Co zrobić z kiszonych buraków – poznaj nasze przepisy
Wiesz już, jak zrobić zakwas buraczany. Warto pić go dla zdrowia, w niezmienionej formie, ciesząc się wybornym smakiem i licznymi korzyściami zdrowotnymi. Z jego pomocą przyrządzisz też wyśmienity barszcz wigilijny na zakwasie. Ale to nie wszystko! Powiemy Ci, jak wykorzystać kiszone buraki – oto prawdziwa gratka dla miłośników filozofii „zero waste”.
Barszcz
Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie to klasyka. Może kojarzy Ci się raczej z kuchnią babciną niż nowoczesnym gotowaniem, ale tym razem naprawdę warto pokonać uprzedzenia – żaden barszcz nie będzie tak smaczny i zdrowy jak ten z własnoręcznie przyrządzonego lub gotowego zakwasu. Oczywiście nasz magiczny przepis na zakwas buraczany możesz (a nawet powinieneś!) wykorzystywać więcej niż raz w roku.
Ugotowanie barszczu jest niemal tak samo proste jak zrobienie zakwasu. Przygotuj:
- ok. 2 litry wody,
- włoszczyznę (marchew, pietruszkę, pół pora),
- cebulę,
- zakwas na barszcz razem z kiszonymi burakami (cały słoik),
- natkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ugotowane buraki,
- sól i pieprz.
Barszcz czerwony na zakwasie przygotujesz, gotując najpierw wywar z włoszczyzny z dodatkiem cebuli, natki, liścia laurowego i ziela angielskiego (czas gotowania to ok. pół godziny). Teraz wystarczy dodać słoik zakwasu i starte na grubo ugotowane buraki. Na koniec dopraw całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, majerankiem. Zupa z kiszonych buraków będzie miała piękny kolor, jeśli po dodaniu buraków nie pozwolisz jej się zagotować.
Sałatka
Znasz już świetny przepis na zakwas buraczany i wiesz, jak wyczarować z niego genialny barszcz. A co, jeśli pijesz codziennie sam zakwas, a nie masz pomysłu na wykorzystanie buraków? Sałatka z kiszonych buraków to megaszybka i równie zdrowa przekąska, smaczny dodatek do obiadu czy lekka kolacja. Nic się nie marnuje!
To proste jak budowa cepa: starte kiszone buraki łączysz ze startym jabłkiem, całość doprawiasz posiekanym ukiszonym czosnkiem i posiekaną cebulką, solą, pieprzem i oliwą. Gotowe! Taka sałatka z buraków kiszonych to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji z buraków surowych lub gotowanych.
Zepsuty zakwas buraczany – jak rozpoznać?
Kiedy idealny przepis na zakwas buraczany znasz już na pamięć, pora na kilka protipów. Osoby rozpoczynające przygodę z zakwasem z buraka często nurtują dwa pytania.
Po pierwsze: kiedy zakwas buraczany jest gotowy? Jeśli stał w ciepłym miejscu to po 3 dniach fermentacja zdążyła zrobić swoje, jednak zalecamy poczekanie około tygodnia albo nawet dłużej, kiedy smak będzie w pełni wyrazisty. Im niższa temperatura tym fermentacja przebiega wolniej, więc musi stać dłużej. Gotowy zakwas powinien być płynny, intensywnie bordowo-fioletowy i lekko musujący. Tak przygotowany zakwas może stać w lodówce miesiącami.
Drugie pytanie dotyczy pleśni na zakwasie z buraków. Podczas fermentacji na Twoim zakwasie może pojawić się piana lub specyficzny nalot. Pewnym wyzwaniem dla początkujących jest odróżnienie tego naturalnego kożucha od toksycznej pleśni. W odróżnieniu od kożucha fermentacyjnego pleśń na zakwasie buraczanym jest „włochata”, zwykle pojawia się, gdy buraki czy przyprawy wystają spod solanki. Niestety zepsuty zakwas buraczany trzeba w całości wyrzucić. W przypadku białego kożucha fermentacyjnego wystarczy jego staranne zebranie, a następnie zamieszanie zakwasu i pozostawienie go do dalszego kiszenia.
Samodzielne przygotowanie zakwasu buraczanego jest naprawdę proste – wystarczy trzymać się kilku nieskomplikowanych wskazówek. Możesz pić go po przecedzeniu albo uczynić świetną bazą smakowitej zupy. Nie zapomnij o niewykorzystanych kiszonych burakach, z których przyrządzisz oryginalną w smaku sałatkę.
Czytaj też:
- Kiszone soki i zakwasy - który sok najlepszy dla Twojej diety?
- Kiszonki i ich właściwości. Nie samymi ogórkami człowiek żyje!