Darmowa dostawa od 120,00 PLN

Przepisy z kiszonkami #3 - Smażone Kimchi z Tempehem

2021-03-28
Przepisy z kiszonkami #3 - Smażone Kimchi z Tempehem

Przepisów na dania z użyciem Kimchi jest tak wiele, że możliwe byłoby stworzenie książki kucharskiej opartej na tej potrawie. Wszystko za sprawą wyróżniającego się, kwaśnego smaku w połączeniu z charakterystyczną ostrością i umami, będącym niedawno odkrytym, piątym podstawowym smakiem. Do dzisiejszego przepisu dołączy do niego Tempeh - wyjątkowa kiszonka o lekko orzechowej nucie, świetnie współgrająca z różnymi dodatkami. 

Kimchi

Kimchi z pewnością należy do kiszonek, które biją ostatnio rekordy popularności. Nic dziwnego - ta koreańska potrawa to połączenie zdrowia i smaku płynącego z kiszonych warzyw. Listę wartości odżywczych, zamkniętych w jednym słoiku Kimchi można wymieniać bez końca: witamina A kluczowa dla naszego wzroku, Ryboflawina przeciwdziałająca depresji czy kwas foliowy, stymulujący wzrost wszystkich komórek w naszym organiźmie. Dzięki obecności zdrowych bakterii Kimchi wspomaga również nasz system odpornościowy, a także świetnie oddziałuje na pracę jelit, poprawiając procesy trawienia. Jak wiadomo, zdrowe jelita to również zdrowy mózg, tak więc magia fermentacji to nie tylko mocniejsze ciało, ale również lepsze samopoczucie!

Tempeh

Tempeh jest produktem stworzonym ze sfermentowanej soi, pochodzącym z Indonezji. Jej mieszkańcy zaczęli przyrządzać tę potrawę już kilkaset lat wcześniej. W Europie pojawił się stosunkowo niedawno, a swoją popularność zyskał głównie dzięki rosnącej liczbie wegetarian i wegan, jako szeroko stosowany zamiennik mięsa. Ceni się go przede wszystkim za wysoką zawartość składników odżywczych, w tym białka - W porównaniu do innych zwierzęcych alternatyw, takich jak tofu, zawiera go w swoim składzie około 60% więcej. Ta nietypowa kiszonka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, błonnika, żelaza i minerałów. Ma w sobie duże ilości fosforu, wapna i miedzi, które sprawiają, że nasze kości mogą dłużej cieszyć się dobrą kondycją. Tempeh zawiera także izoflawony pochodzące z soi, które redukują poziom złego cholesterolu i dbają o nasze serce. Oprócz tego sfermentowane ziarna soi odznaczają się większą aktywnością przeciwutleniaczy w porównaniu do ich zwykłej wersji - dzięki temu efektywniej walczą z wolnymi rodnikami, chroniąc nas przed różnymi chorobami, w tym nowotworami. Tak więc Tempeh to doskonały, pełen smaku kiszony produkt, który z powodzeniem może znaleźć się w każdej, nie tylko roślinnej diecie!

Smażone Kimchi z Tempehem - Przepis

 

 

Smażone Kimchi z Tempehem to proste i szybkie danie pełne różnych, przenikających się wzajemnie smaków w azjatyckim stylu. Tempeh ma możliwość przyjmowania pochodzących z innych dodatków walorów smakowych, więc idealnie współgra z ostrością pochodzącą z Kimchi Klasycznego. W przepisie używamy Tempehu Pieprzowego, który odznacza się dodatkową, ziołowo - czosnkową nutą, jednak wedle naszego gustu możemy użyć również wersji Naturalnej lub Dymionej. Ta potrawa świetnie sprawdzi się jako lekkostrawny i dobrze zbilansowany obiad. Smacznego!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 5 minut
Porcje: 2 osoby

Składniki:

  • 280g Kimchi
  • 1 opakowanie 230g Tempehu Pieprzowego (można zamienić na Naturalny lub Dymiony)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 1 jajko
  • Garść poru lub szczypiorku do smaku (opcjonalne)

 

Wykonanie:

  1. Tempeh kroimy w równej długości podłużne kawałki. Do osobnej miseczki wbijamy jajko i dokładnie je roztrzepujemy. Drobno siekamy garść poru lub szczypiorku.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy na małym ogniu Tempeh, z każdej strony przez około minutę - do momentu, aż lekko zbrązowieje.
  3. Dodajemy Kimchi i smażymy wszystko razem przez następne 30 sekund - 1 minutę.
  4. Na wierzch wlewamy przygotowane wcześniej jajko i kontynuujemy smażenie, cały czas mieszając. Kiedy jajko stwardnieje, przekładamy całość na talerz. Posypujemy potrawę sezamem oraz porem lub szczypiorkiem. Polecamy podawać na gorąco.

 

 

 

Smażone Kimchi z Tempehem to kolejny z wielu pomysłów na to, jak użyć kiszonek w kuchni, zajadając się nimi nie tylko prosto ze słoika. Zapraszamy na kulinarną podróż pełną smaku razem z Kiszonymi Specjałami!

 

 

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 1254 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-09-12
Super zapakowane
2020-09-14
Pyszny zawsas buraczany
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel