Darmowa dostawa od 280,00 PLN

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Zdrowe kiszonki i kiszone soki - czy zakwaszają organizm?

2021-02-17
Zdrowe kiszonki i kiszone soki - czy zakwaszają organizm?

Czy kiszonki zakwaszają organizm?

Kiszone warzywa to według dietetyków jeden z najzdrowszych produktów naturalnych, jakie możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Kiszonki są naturalnym, samorodnym probiotykiem, zawierającym mnóstwo witamin oraz cenny, naturalny kwas mlekowy. Obróbce kiszenia można poddawać wiele różnych warzyw wykorzystując potem zarówno ich podstawową masę jak i soki kiszone. W wielu krajach na świecie kisi się nie tylko warzywa, ale i owoce, które nabierają wytrawnej nuty. W ten sposób przygotowane warzywa i owoce mają wyrazisty smak i oryginalny aromat. 

Kiszonki nie zakwaszają organizmu

Wbrew potocznemu przekazowi kiszonki nie zakwaszają organizmu. Wręcz odwrotnie, organizm broniąc się przed nadmiarem kwasów wydzielanych w organizmie wytwarza związki, które mają zapobiegać skutkom zakwaszenia, np. kwas mlekowy. Zakwaszenie organizmu przejawia się permanentnym zmęczeniem, brakiem koncentracji czy obniżoną odpornością. Kwas mlekowy wspierający organizm przed skutkami zakwaszenia znajduje się m.in w kiszonkach

 

 

Jakie kiszonki najlepsze

Najlepsze kiszonki to takie, które robimy samodzielnie w domu. Ale ponieważ jest to często niemożliwe warto znaleźć zaufanego dostawcę, który przygotuje je za nas. Kiszonki powinniśmy zjadać w postaci sałatek i surówek lub jako soki naturalne pić w umiarkowanej ilości lub korzystać z nich do wykonania różnego rodzaju posiłków. Zakwas z buraka posłuży nam do wykonania domowego barszczu a pełen witamin sok z kiszonych buraków nada zupie wyjątkowego smaku. Sok z buraka z dodatkiem jabłka to bomba witaminowa dostarczająca organizmowi oprócz witamin mikroelementy: kwas foliowy, potas, żelazo i miedź.

Sok z kiszonej kapusty

Również sok z kiszonej kapusty działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie wspomagając nasz układ immunologiczny. Jedyne o czym musimy pamiętać, to zachowanie umiaru w spożywaniu tego rodzaju produktów. Można jeść je często ale zawsze w umiarkowanych ilościach, zawierają bowiem sporo soli.  Szczególnie osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny kontrolować spożywane ilości. 

 

 

Czytaj też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

- Kiszone soki i zakwasy - który sok najlepszy dla Twojej diety?

Polecane

Zakwas z buraka z jabłkiem 500ml

Zakwas z buraka z jabłkiem 500ml

17,50 PLN brutto/1szt.35 pkt.(35,00 PLN / l brutto)
Ogórki kiszone 810g niedostępne do 06.2025 :(

Ogórki kiszone 810g niedostępne do 06.2025 :(

18,00 PLN brutto/1szt.36 pkt.(22,22 PLN / kg brutto)
Kiszona rzodkiewka 520g

Kiszona rzodkiewka 520g

19,99 PLN brutto/1szt.39.98 pkt.(38,44 PLN / kg brutto)
Kiszona marchew 520g

Kiszona marchew 520g

19,50 PLN brutto/1szt.39 pkt.(37,50 PLN / kg brutto)
Kiszona kalarepa 520g

Kiszona kalarepa 520g

19,50 PLN brutto/1szt.39 pkt.(37,50 PLN / kg brutto)
Kiszone oliwki z pastą Miso 520g

Kiszone oliwki z pastą Miso 520g

40,95 PLN brutto/1szt.81.90 pkt.(78,75 PLN / kg brutto)
Zakwas z kapusty z miętą 500ml

Zakwas z kapusty z miętą 500ml

15,99 PLN brutto/1szt.31.98 pkt.(31,98 PLN / l brutto)
Prawdziwe opinie klientów
4.8 / 5.0 7914 opinii
pixel