Dodaj produkty podając kody
Zdrowe kiszonki i kiszone soki - czy zakwaszają organizm?

Czy kiszonki zakwaszają organizm?
Kiszone warzywa to według dietetyków jeden z najzdrowszych produktów naturalnych, jakie możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Kiszonki są naturalnym, samorodnym probiotykiem, zawierającym mnóstwo witamin oraz cenny, naturalny kwas mlekowy. Obróbce kiszenia można poddawać wiele różnych warzyw wykorzystując potem zarówno ich podstawową masę jak i soki kiszone. W wielu krajach na świecie kisi się nie tylko warzywa, ale i owoce, które nabierają wytrawnej nuty. W ten sposób przygotowane warzywa i owoce mają wyrazisty smak i oryginalny aromat.
Kiszonki nie zakwaszają organizmu
Wbrew potocznemu przekazowi kiszonki nie zakwaszają organizmu. Wręcz odwrotnie, organizm broniąc się przed nadmiarem kwasów wydzielanych w organizmie wytwarza związki, które mają zapobiegać skutkom zakwaszenia, np. kwas mlekowy. Zakwaszenie organizmu przejawia się permanentnym zmęczeniem, brakiem koncentracji czy obniżoną odpornością. Kwas mlekowy wspierający organizm przed skutkami zakwaszenia znajduje się m.in w kiszonkach.
Jakie kiszonki najlepsze
Najlepsze kiszonki to takie, które robimy samodzielnie w domu. Ale ponieważ jest to często niemożliwe warto znaleźć zaufanego dostawcę, który przygotuje je za nas. Kiszonki powinniśmy zjadać w postaci sałatek i surówek lub jako soki naturalne pić w umiarkowanej ilości lub korzystać z nich do wykonania różnego rodzaju posiłków. Zakwas z buraka posłuży nam do wykonania domowego barszczu a pełen witamin sok z kiszonych buraków nada zupie wyjątkowego smaku. Sok z buraka z dodatkiem jabłka to bomba witaminowa dostarczająca organizmowi oprócz witamin mikroelementy: kwas foliowy, potas, żelazo i miedź.
Sok z kiszonej kapusty
Również sok z kiszonej kapusty działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie wspomagając nasz układ immunologiczny. Jedyne o czym musimy pamiętać, to zachowanie umiaru w spożywaniu tego rodzaju produktów. Można jeść je często ale zawsze w umiarkowanych ilościach, zawierają bowiem sporo soli. Szczególnie osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny kontrolować spożywane ilości.
Czytaj też:
- Dlaczego warto jeść kiszonki?
- Kiszone soki i zakwasy - który sok najlepszy dla Twojej diety?