Darmowa dostawa od 250,00 PLN
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

2021-02-17
Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki w ostatnim czasie zyskują coraz większe grono zwolenników. Sięgamy po nie chętnie nie tylko zimą, ale również w cieplejsze miesiące. Dlaczego tak się dzieje? Jest to z pewnością efekt większej świadomości społeczeństwa odnośnie właściwości prozdrowotnych takich produktów jak soki kiszone czy kiszone warzywa. Jakie zatem cenne właściwości są ukryte w tego typu produktach?

Kiszonki - bogactwo witamin

Kiszone warzywa czy zakwas z buraka to produkty bogate w witaminy z grupy B oraz E, K, C, Z kolei kwaśne środowisko wspomaga ich przyswajanie, dzięki czemu organizm może je w bardziej efektywny sposób wykorzystać. Podczas procesu kiszenia wydziela się również witamina C, przez co w kiszonki zawierają jej więcej niż świeże warzywa. Produkty kiszone są również mniej kaloryczne niż świeże. Dlaczego? W procesach fermentacyjnych wykorzystywany jest zawarty w warzywach cukier, dzięki czemu jego zawartość ulega znacznemu zmniejszeniu. Kiszone warzywa są zatem sycące a jednocześnie nie wywołują wahania glikemii po zjedzeniu nawet większej ilości.

 

 

Soki kiszone - wsparcie dla układu pokarmowego

Sok z kiszonej kapusty pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, co ma szczególne znaczenie dla osób chcących poprawić przemianę materii. Prawidłowa mikroflora jelit, w której utrzymaniu pomaga m.in. sok z kiszonych buraków czy sok z kiszonej kapusty, poprawia pasaż jelitowy a przez to zapobiega zaparciom i chroni przed stanami zapalnymi i wrzodami. Regularne spożywanie takich produktów jak zakwas z buraka wspomaga także odporność pomaga uregulować ciśnienie.

Kiszonki i kiszone soki

Jakie zatem kiszone warzywa najlepiej spożywać, aby wspomagać swoje zdrowie? Najpopularniejsze to kiszonki to niewątpliwie kapusta i ogórki. Coraz częściej jednak na naszych stołach pojawiają się kiszone buraki oraz zakwas z buraków. Do tego rodzaju produktów warto dołączyć soki naturalnew tym sok z buraka, co pozwoli na dostarczenie jeszcze większej ilości witamin i minerałów do organizmu. Dzięki temu możemy być pewni, że nie tylko układ pokarmowy będzie odpowiednio funkcjonował, ale również odporność znacznie się wzmocni.

 

 

 

Czytaj też:

Czarny czosnek - przepis na długowieczność

Dwa wege przepisy i co nieco o super-oleju!

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 5687 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-20
Przesyłka przyszła szybciutko (za granicę), wszystkie butelczyny w całości, elegancko i solidnie zapakowane, będę zamawiał w przyszłości
2024-02-19
Wszystko jak najlepiej.Dziekuje:)
pixel