Dodaj produkty podając kody
Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki w ostatnim czasie zyskują coraz większe grono zwolenników. Sięgamy po nie chętnie nie tylko zimą, ale również w cieplejsze miesiące. Dlaczego tak się dzieje? Jest to z pewnością efekt większej świadomości społeczeństwa odnośnie właściwości prozdrowotnych takich produktów jak soki kiszone czy kiszone warzywa. Jakie zatem cenne właściwości są ukryte w tego typu produktach?
Kiszonki - bogactwo witamin
Kiszone warzywa czy zakwas z buraka to produkty bogate w witaminy z grupy B oraz E, K, C, Z kolei kwaśne środowisko wspomaga ich przyswajanie, dzięki czemu organizm może je w bardziej efektywny sposób wykorzystać. Podczas procesu kiszenia wydziela się również witamina C, przez co w kiszonki zawierają jej więcej niż świeże warzywa. Produkty kiszone są również mniej kaloryczne niż świeże. Dlaczego? W procesach fermentacyjnych wykorzystywany jest zawarty w warzywach cukier, dzięki czemu jego zawartość ulega znacznemu zmniejszeniu. Kiszone warzywa są zatem sycące a jednocześnie nie wywołują wahania glikemii po zjedzeniu nawet większej ilości.
Soki kiszone - wsparcie dla układu pokarmowego
Sok z kiszonej kapusty pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, co ma szczególne znaczenie dla osób chcących poprawić przemianę materii. Prawidłowa mikroflora jelit, w której utrzymaniu pomaga m.in. sok z kiszonych buraków czy sok z kiszonej kapusty, poprawia pasaż jelitowy a przez to zapobiega zaparciom i chroni przed stanami zapalnymi i wrzodami. Regularne spożywanie takich produktów jak zakwas z buraka wspomaga także odporność pomaga uregulować ciśnienie.
Kiszonki i kiszone soki
Jakie zatem kiszone warzywa najlepiej spożywać, aby wspomagać swoje zdrowie? Najpopularniejsze to kiszonki to niewątpliwie kapusta i ogórki. Coraz częściej jednak na naszych stołach pojawiają się kiszone buraki oraz zakwas z buraków. Do tego rodzaju produktów warto dołączyć soki naturalne, w tym sok z buraka, co pozwoli na dostarczenie jeszcze większej ilości witamin i minerałów do organizmu. Dzięki temu możemy być pewni, że nie tylko układ pokarmowy będzie odpowiednio funkcjonował, ale również odporność znacznie się wzmocni.
Czytaj też: