Czarny czosnek - przepis na długowieczność

2020-06-21
Czarny czosnek - przepis na długowieczność

Czarny czosnek to produkt, który w ostatnim czasie podbija rynek i zyskuje rzesze fanów na całym świecie. Skąd pochodzi ten rarytas?

Czarny czosnek (ang. Black Garlic) ma swoje korzenie tam, gdzie wiele spośród leczniczych pyszności- w Azji, a konkretnie w Korei i Japonii. Jego historia jest starsza niż Wielki Mur Chiński i sięga 5000 lat wstecz. Wówczas znany był jako powszechnie dostępne lekarstwo. Krążyły również pogłoski, że zapewnia nieśmiertelność temu, kto codziennie spożywa kilka ząbków. I patrząc na ilość japońskich staruszków, którzy w wieku 105 lat nadal pielą ogródki i praktykują tai-chi, to coś musi być na rzeczy.

Skąd jednak tak właściwie bierze się czarny czosnek? Otóż, można go sobie zrobić samemu. Czego Ci potrzeba? Wystarczy główka zwykłego, białego czosnku, temperatura 60 stopni, wysoka wilgotność i kilka tygodni czekania. W ciągu 40 dni, spędzonych w wysokiej temperaturze i odpowiednim nawilgotnieniu, czosnek zmieni swoją barwę, konsystencję i właściwości. Chrupiące, białe ząbki pociemnieją i nabiorą kremowej faktury, charakterystyczny zapach złagodnieje, a zwykła dawniej główka napełni się dobrodziejstwem minerałów i antyoksydantów.

Czarny czosnek ma tyle prozdrowotnych właściwości, że nie wiadomo, od czego zacząć. Od tego, że jest naturalnym remedium działającym antybakteryjnie, antywirusowo, antygrzybicznie i antyzapalnie? A może od tego, że w badaniach z 2009 roku, uzyskano pewność, że czarny czosnek jest naturalnym i bezpiecznym sposobem na skuteczną profilaktykę antynowotworową?

Czarny czosnek ma w sobie wszystko to, co czosnek zwykły, ale podniesione do potęgi dziesiątej. Wykazano, że czosnek poddany obróbce termicznej może posiadać nawet 18 z 20 istniejących aminokwasów! To prawdziwa lecznicza bomba. Wspomaga odporność, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), łagodzi stany zapalne. Zawiera w sobie mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu- magnez, siarkę, cynk i wapń. Stężenie tych składników wspomaga nie tylko pracę układów odpornościowego, pokarmowego i krążeniowego, ale wspiera w walce o piękne włosy, skórę i paznokcie.

Czarny czosnek zawiera też to, co absolutnie najlepsze - przeciwutleniacze, sekret wiecznej młodości i długiego, zdrowego życia. Ten lek nieśmiertelności jest nie tylko zdrowy, ale również pyszny, a jego wyborny smak doda charakteru każdej potrawie.

W przeciwieństwie do czosnku surowego czarny czosnek ma kremową konsystencję i jego ząbkami można śmiało posmarować dobre pieczywo lub chrupkie tosty. Wzmacnia siłę piątego smaku, zwanego umami, którego głównym atrybutem jest harmonijne łącznie pozostałych czterech smaków.

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na to, jak czarny czosnek może urozmaicić Twojego grilla:

Tajskie szaszłyki z indyka:

Składniki:

·         500 g piersi z indyka

·         2 szt. czerwonej papryki

·         1 szt. żółtej papryki

·         Duża cukinia

·         4 szt. cebuli szalotki

·         Czarny czosnek (według uznania- nie da się użyć go za dużo)

·         Marynata do mięsa: dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz, ostra i słodka papryka + 200 ml mleka kokosowego i przyprawa curry, oliwa z oliwek

·         Marynata do warzyw: solidna łyżka miodu, dwie łyżki letniej wody, łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku

Niezbędne będą też patyczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

1.       Pierś z indyka pokrój w kostkę 2 x 2 cm, cukinię w niezbyt grube talarki, papryki w kostkę 2 x 2 cm, szalotkę krój w krążki.

2.       Mięso natrzyj czosnkiem i przyprawami, zalej mlekiem kokosowym wymieszanym z curry. Odstaw do lodówki na około 30 minut, (akurat będziesz mieć czas na przygotowanie reszty składników i rozpalenie grilla).

3.       Pokrojone warzywa dopraw solą, pieprzem, mixem papryk, skrop oliwą i sosem sojowym oraz łyżką miodu wymieszanego z wodą. Odstaw do lodówki.

4.       Przygotuj patyczki do szaszłyków i dobrze rozgrzej grill.

5.       Wyjmij z lodówki marynujące się mięso. Pozwól, aby nadmiar sosu spłynął (ale go nie wyrzucaj, zachowaj na później!), a następnie nadziewaj na patyczki naprzemiennie z zamarynowanymi warzywami. Wskazówka- niech papryka dotyka mięsa, w ten sposób w czasie grillowania indyk nasiąknie dymną słodyczą papryki.

6.       Wyłóż szaszłyki na przygotowanego grilla. Obracaj co 3-4 minuty i z pomocą małego pędzelka nakładaj na całość resztę marynaty z mięsa.

7.       Pamiętaj, że mięso z indyka jest bardzo chude i szybko dochodzi w wysokiej temperaturze. Dlatego nie musisz trzymać go na grillu zbyt długo.

8.       Gotowe szaszłyki podaj z sałatką sezonową. Polecamy nie dodawać sosu, tak przygotowane szaszłyki są pełne smaku i nie potrzeba do nich niczego więcej.

Mięso z indyka można śmiało zastąpić kurczakiem, ale wtedy pamiętaj, że kurczak będzie dłużej dochodził na grillu i na pieczenie przeznaczysz do 10 minut dłużej. A jeśli nie jadasz mięsa, wykorzystaj tofu- marynata nada mu wspaniałego smaku i kremowej konsystencji pod zapieczoną skórką.


Grillowane warzywa à la ratatouille z pieczarkami:

Składniki:

·         2 duże ziemniaki lub bataty

·         Duża cukinia

·         Papryka (po jednej z każdego koloru)

·         500 g pieczarek

·         Średni bakłażan

·         200- 250 g pomidorków koktajlowych

·         2 duże marchewki

·         Duża łyżka mielonego czarnego czosnku

·         Łyżka dobrej oliwy, sól, pieprz, tymianek świeży, oregano suszone, mielony imbir

Możesz grillować w formie szaszłyków, wtedy potrzebne będą drewniane patyczki. Polecamy użycie aluminiowej tacki, dla zachowania aromatycznego sosu warzywnego.

Sposób przygotowania:

1.       Warzywa porządnie umyj w chłodnej wodzie, pokrój w grubą kostkę (pomidorki zostaw w całości), odstaw na bok.

2.    Przełóż mielony czarny czosnek do miseczki, dodaj dużą łyżkę oleju, mielonego oregano, tymianek oraz imbir i dobrze wymieszaj całość.

3.       Polej warzywa marynatą i dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Odstaw do lodówki na 15- 20 minut. Rozgrzej grill.

4.       Przełóż warzywa na aluminiową tackę, a następnie ustaw ją na rozgrzanym grillu. Mieszaj warzywa szpatułką od spodu, aby były dobrze namoczone w marynacie.

5.       Grilluj przez 10-15 minut, a następnie przykryj tackę drugą tacką lub pokrywką i przez kolejne 10 minut duś wszystko na wolnym ogniu.

6.       Gotowe warzywa podawaj z grzankami posmarowanymi miąższem z czarnego czosnku.

Możesz dodać też innych warzyw, a jeśli lubisz eksperymentować- wkrój kilka plastrów ananasa albo mango. Dzięki temu cała potrawa nabierze karmelowej słodyczy i egzotycznego charakteru.


Wołowy rostbef z grilla:

Składniki:

·         1 kg rostbef wołowy

·         Główka czarnego czosnku

·         2 szt. cebuli szalotki

·         2 łyżki sosu sojowego

·         Solidna łyżka miodu

·         Tymianek świeży (może też być suszony), sól, pieprz

·         2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1.     Pokrój rostbef w steki, każdy o wadze około 220 gramów (nie za cienko, nie za grubo).

2.     Szalotki posiekaj w drobną kostkę.

3.   Do miseczki wsyp przyprawy sypkie, zalej oliwą, łyżką miodu i łyżką sosu sojowego, dodaj posiekane szalotki i wyciśnij połowę główki czosnku; całość dobrze wymieszaj do połączenia się składników.

4.    Przygotowane steki natrzyj drugą połową główki czarnego czosnku, dokładnie ze wszystkich stron. Wklep palcami czosnkowy krem w mięso.

5.    Z pomocą pędzelka nałóż na steki przygotowaną marynatę, pozwól, aby sos spływał po mięsie.

6.   Steki wyłóż na PORZĄDNIE rozgrzanego grilla (dzięki temu zachowają swoje aromatyczne soki w mięsie) i grilluj z obu stron przez 5-6 minut. W czasie grillowania smaruj mięso resztą marynaty.

7.    Po zdjęciu z grilla pozwól stekom odpocząć przez około 5 minut.

8.    Gotowe steki podaj z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem masła, posypanymi świeżym koperkiem.

Na grilla możesz też przygotować stek z innej części wołowiny, jednak pamiętaj wtedy, że mięso będzie wymagało innego traktowania niż w przypadku rostbefu, który, nawiasem mówiąc, jest na grilla najlepszy.

Jak widać, czarny czosnek można dodać do absolutnie wszystkiego. Jest uniwersalny i dopasuje się do potraw z mięsa, warzyw, do chrupkiego pieczywa i sezonowych zup z twoich ulubionych składników. Wszystko zależy od Twojej fantazji i pomysłowości. Zakochasz się w tym starożytnym przysmaku, który po pierwszym skosztowaniu, zagości w Twojej kuchni już na dobre.

 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020

Polecane

Czarny czosnek mielony

Czarny czosnek mielony

7,00 PLN13.80 pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zaufane Opinie IdoSell
4.88 / 5.00 98 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-05-29
Bardzo dobry kontakt, błyskawiczna dostawa
2020-06-20
super ok
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel