Dodaj produkty podając kody
Co to jest kimchi? Właściwości, pomysły na zastosowanie
Kimchi – koreańska kiszona kapusta podbijająca polskie kubki smakowe
Kiszoną kapustę można by śmiało nazwać narodowym przysmakiem Polaków. Nie jest to jednak smakołyk typowo polski. Kapustę kisi się na całym świecie. Jedną z najpopularniejszych jest ostatnio koreańska kiszona kapusta – kimchi. Przypadnie ona do gustu zwłaszcza amatorom ostrych smaków. Ze względu na bogactwo probiotyków wspomoże też nasz układ odpornościowy w walce z jesiennymi infekcjami.
Kimchi – co to?
Kimchi to najpopularniejsza koreańska kiszonka. Najczęściej spotykana odmiana to tongbaechu-kimchi, czyli kimchi z kapusty pekińskiej. Dodatkowo do jej produkcji używa się ostrych papryczek gochugaru, imbiru, czosnku, dymki, sosu rybnego lub ostrygowego, marchewki i białej rzepy. Przepisów jest pewnie tyle, ile gospodyń je przygotowujących, a lista składników może się znacząco różnić w zależności od regionu przygotowywania czy preferencji smakowych konkretnych osób.
Kimchi - krótka historia
Kimchi ma swoją długą tradycję. Nikt do końca nie wie, kiedy dokładnie powstało, ale zakłada się, że ma co najmniej 1500 lat. Początkowo, do wyrobu kimchi nie używano mielonych papryczek gochugaru. Do Korei przywiezione one zostały przez portugalskich handlarzy dopiero w XVII wieku. Tak więc pradawne kimchi nie posiadało charakterystycznego ostrego smaku, z którego znane jest w dzisiejszych czasach.W kuchni koreańskiej kimchi jest absolutną podstawą codziennej diety. Śmiało można też powiedzieć, że nie jest to tylko jedzenie. Kimchi pełni bardzo ważną kulturowo funkcję. Każdego roku koreańskie rodziny kultywują tradycję domowego kiszenia kapusty. Wspólne przygotowywanie kimchi na zimę ma też swoją nazwę - kimjang, a w 2015 roku tradycja ta została wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Kimchi – jakie ma właściwości?
Kimchi to idealny produkt dla osób dbających o swoje zdrowie. Jest nie tylko niesamowicie smaczne, ale niesie też ze sobą całą masę korzyści dla naszego organizmu. Poznaj właściwości kimchi:
- Wspomaga układ odpornościowy
Jak każda dobra jakościowo kiszonka, tak i kimchi pełne jest niezbędnych dla zdrowia naszej mikroflory jelitowej bakterii probiotycznych. Nie tylko pomagają one w trawieniu i regulują perystaltykę jelit, mają też bardzo ważne znaczenie w budowaniu odporności naszego organizmu. Na tle innych kiszonek, kimchi wyróżnia się zawartością specjalnego szczepu bakterii Lactobacillus kimchii. Uważa się także, że probiotyki zawarte w kimchi mogą pomagać w zwalczaniu kandydozy, czyli choroby związanej z nadmiernym namnażaniem się grzybów z rodzaju Candida.Zawarta w kimchi witamina C także pełni ważną rolę w obronie naszego organizmu przed infekcjami. Działa ona antyoksydacyjnie a także znajduje i unieszkodliwia patogeny. Jej niedobór może prowadzić do spadku odporności, dlatego bardzo ważne jest dbanie o jej odpowiednią dawkę w codziennej diecie. - Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych
Niezdrowy tryb życia, uboga w składniki odżywcze dieta czy chroniczny stres przyczyniają się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych w naszych organizmach. Jest to spowodowane nadmierną ilością wolnych rodników, z którymi nasz organizm nie jest w stanie sobie poradzić. Z pomocą przychodzi nam kimchi, które bogate jest w beta-karoten. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, któremu nie straszna jest armia wolnych rodników. Beta-karoten do pomocy ma całą rzeszę innych antyoksydantów a także bakterii probiotycznych, które również mają działanie przeciwutleniające. Dzięki zawartości papryczki gochugaru, kimchi bogate jest również w kapsaicynę, odpowiadającą za ich ostry smak. W badaniach klinicznych dowiedziono jej skuteczności w walce ze stanami zapalnymi. Dowiedziono także, że bardzo ostre potrawy pomagają w zredukowaniu stresu i zrelaksowaniu się. - Wspiera zdrowie jelit
Zawarte w kimchi bakterie probiotyczne wzbogacają naszą florę jelitową. Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i pomaga w regularnym wypróżnianiu. Bakterie kwasu mlekowego wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Jeżeli cierpimy jednak na choroby żołądka, takie jak refluks, choroba wrzodowa czy zespół jelita drażliwego, kimchi może nie być dla nas najlepszym wyborem. Ostre przyprawy mogą niestety spotęgować nasze problemy żołądkowe. - Pozytywnie wpływa na pracę mózgu
Naukowcy zakładają, że zdrowa flora jelitowa może mieć ogromny wpływ na nasze samopoczucie i funkcjonowanie naszego mózgu. Uważa się, że mikrobiom może produkować związki, które przekształcane są później w neuroprzekaźniki, które docierają do mózgu razem z krwią. Inna teoria mówi o wpływie bakterii na nerw błędny, który biegnie od podstawy mózgu aż do samej jamy brzusznej. Jego stymulacja może pomagać w walce ze stresem i stanami lękowymi czy depresją. Badania nad mikroflorą jelitową nadal trwają, tak więc nie znamy jeszcze całego jej potencjału. - Bogactwo witamin
Kimchi to prawdziwa skarbnica witamin. Znajdziemy tu przede wszystkim witaminy z grupy B, które wpływają na przemianę materii, zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Są one też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sprawnej pracy mózgu. Witamina A odpowiedzialna jest przede wszystkim za dobry wzrok. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran, wspiera układ odpornościowy i pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek. Pełni bardzo ważną rolę w zachowaniu zdrowej i pięknej skóry, włosów i paznokci. Witamina K wpływa na proces krzepnięcia krwi, wspomaga układ sercowo-naczyniowy wzmacniając ściany naczyń krwionośnych. Spowalnia rozwój chorób nowotworowych. Pozytywnie wpływa też na równowagę gospodarki wapniowej. - Obniża poziom cholesterolu
Zawarty w kimchi selen oraz allicyna pomagają w obniżeniu cholesterolu LDL, co przyczynia się do zapobiegania chorobom serca.
Kimchi w ofercie Kiszonych Specjałów
Każde z naszych kimchi nie zawiera żadnych konserwantów i innych sztucznych dodatków. Co ważne, nie jest ono też pasteryzowane, fermentacja nadal trwa a cenne bakterie probiotyczne mają się bardzo dobrze i tylko czekają by wspomóc naszą mikroflorę jelitową.
Kimchi klasyczne
Kimchi klasyczne to prawdziwa gratka dla miłośników ostrych potraw i autentycznych koreańskich smaków. Przygotowujemy je według oryginalnej koreańskiej receptury. Jest to najostrzejsze kimchi w naszej ofercie. Prawdziwa jazda bez trzymanki!
Kimchi japońskie
Kimchi japońskie to wersja nieco łagodniejsza. Przepis zawdzięczamy naszemu japońskiemu przyjacielowi Takuyi Yamamoto. Jabłuszko i bulion rybny w składzie nadają mu niesamowity smak.
Kimchi z wakame
Kimchi z wakame to idealny wybór dla wegan i wegetarian. Sos rybny zastąpiliśmy tu glonami wakame. W smaku nieco łagodniejsze od kimchi japońskiego. Zgodne z zaleceniami Dr Dąbrowskiej, więc jeśli jesteście na diecie koniecznie spróbujcie tej wersji.
Kimchi polskie
Kimchi polskie to nasza autorska wersja. Najmniej ostre kimchi w naszej ofercie. Specyficzny smak zawdzięcza zawartości chilli i sambal.
Kimchi – z czym to jeść?
W Korei kimchi to niezbędny dodatek każdego obiadu. Idąc do restauracji możemy oczekiwać na banchan, czyli bezpłatne przystawki. W ich skład wchodzi też oczywiście kimchi. Ostra kiszona kapusta świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. Koreańczycy uwielbiają samgyeopsal, czyli grilowany boczek. Tłuste mięso wieprzowe i ostro-kwaśne kimchi to połączenie fenomenalne. Ciekawą propozycją na rozgrzewający posiłek będzie natomiast kimchi jjigae, czyli gęsta zupa z kimchi. Jej głównym składnikiem jest oczywiście kimchi, dodatkowo w jej skład wchodzą między innymi cienko pokrojone mięso wołowe, tofu, dymka, cebula i esencjonalny bulion rybny. Można podać ją z ryżem w osobnej miseczce, świetnie komponuje się też z makaronami typu ramen czy udon. Zastosowań kimchi jest naprawdę mnóstwo. Możemy użyć je jako farsz do pierogów, usmażyć razem z masą na placki, dodać do smażonego ryżu czy użyć jako składnik pikantnego sosu do makaronu. Możliwości mamy nieskończenie wiele.