Dodaj produkty podając kody
Dieta dr Dąbrowskiej – na czym polega i jaką rolę odgrywają w niej kiszonki?
Dieta dr Dąbrowskiej to prawdziwa królowa diet – cieszy się popularnością od ponad 30 lat! W tym warzywno-owocowym poście ważną rolę odgrywają kiszonki. Wspierają układ odpornościowy i mikroflorę jelitową, a dodatkowo urozmaicają jadłospis i dodają mu pazura. Sprawdź, na czym polega post Dąbrowskiej i jak wykorzystać w nim kiszone specjały.
Post Dąbrowskiej – zasady
Dieta dr Dąbrowskiej to prawdziwy fenomen. Chociaż powstała ponad trzy dekady temu, nadal jest na topie, niewzruszenie trwając obok zmieniających się jak w kalejdoskopie najnowszych diet. Uwielbiają ją celebryci – tak wyglądała np. dieta Karoliny Szostak, dziennikarki i prezenterki telewizyjnej, która schudła dzięki niej ponad 30 kg! W czym tkwi sekret?
Dieta Dąbrowskiej bazuje na fascynującym mechanizmie autofagii. Brzmi kosmicznie? Już tłumaczymy! Autofagia to proces odżywiania wewnętrznego – chore elementy komórek są zamieniane na glukozę, a uzyskana w ten sposób energia pomaga w tworzeniu nowych, zdrowych elementów komórek (co wykazał prof. Yoshinori Ohsumi, laureat Nagrody Nobla). W olbrzymim skrócie: nasz organizm ma niezwykłą umiejętność samoleczenia i potrafi się doskonale regenerować. Warunkiem jest dostarczanie mu obniżonej liczby kalorii, pochodzącej z produktów niskoskrobiowych i niskocukrowych. W takiej sytuacji „zjada” on nie tylko tłuszcz, ale też chore komórki, złogi czy ogniska zapalne – proste i genialne!
Post dr Dąbrowskiej to naturalne, skuteczne i nieinwazyjne oczyszczanie oraz leczenie organizmu. Aktywuje i przyspiesza proces autofagii, jednocześnie redukując tłuszcz, w szczególności trzewny (ten najbardziej niebezpieczny dla zdrowia). Nie daj się zwieść pozorom! Post Dąbrowskiej to nie jest zwykła dieta odchudzająca, a raczej dieta oczyszczająco-normalizująca. Utrata wagi jest tylko bonusem.
Jak sama nazwa wskazuje, dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej bazuje na warzywach i owocach, zwłaszcza tych o niskim indeksie glikemicznym. Obejmuje cztery fazy:
- Przygotowanie do postu.
- Post warzywno-owocowy.
- Wyjście z postu.
- Żywienie pełnowartościowe.
Dieta Ewy Dąbrowskiej to starannie przemyślany proces, mający prowadzić do długotrwałej zmiany stylu odżywiania na pełnowartościowy. Okazuje się nieoceniona w walce m.in. z cukrzycą, niedoczynnością tarczycy, chorobami serca i nerek, problemami skórnymi czy zapaleniem stawów. Efekty diety dr Dąbrowskiej to także spadek wagi i przywrócenie równowagi w całym ciele.
Post Dąbrowskiej a rola kiszonek
Post Dąbrowskiej to sposób na optymalizację funkcjonowania organizmu. Trwa zwykle od kilku do kilkunastu dni, podczas których możesz sięgać po warzywa korzeniowe, kapustne, cebulowe, dyniowate, psiankowate i liściaste, jak również po niewielkie ilości niskocukrowych owoców, np. grejpfruty czy jagody. Zasady postu Dąbrowskiej są proste: spożywasz przede wszystkim pokarmy surowe, dozwolone jest też m.in. krótkie gotowanie, duszenie czy gotowanie na parze. Brzmi nudno? Mamy dla Ciebie patent, który przełamie tę monotonię – niezawodne kiszonki!
Jedząc w kółko samą sałatę, czujesz się jak królik? A może chcesz zrobić sobie przerwę od mdłych brokułów na parze? Sięgnij po esencjonalny zakwas buraczany Ewy Dąbrowskiej, świetnie doprawiony kiszony seler z chrzanem czy zaskakującą polską wersję kimchi (więcej o zakwasie dowiesz się z artykułu Zakwas z buraków – właściwości, spożywanie, przeciwwskazania, cena). Post warzywno-owocowy nie musi być nudny i niesmaczny!
Dlaczego kiszonki? Podczas kiszenia cukry proste zmieniają się w kwas mlekowy, dbający o odporność, oczyszczanie organizmu i zdrowe jelita. Żywność kiszona ma mniej kalorii niż surowa, zachowuje cenne składniki, a dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw i samemu procesowi fermentacji zyskuje interesujący smak i zapach. Witaminy C, A, E i K, magnez, wapń, potas i fosfor… Argumenty przemawiające za kiszonkami można wymieniać w nieskończoność! Nic dziwnego, że odgrywają tak ważną rolę w diecie dr Dąbrowskiej i pojawiają się w zalecanym codziennym jadłospisie. Warto sięgnąć po nie zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy odporność jest na wagę złota!
Dieta dr Dąbrowskiej – przykładowe przepisy z użyciem kiszonek
Co jeść na diecie Dąbrowskiej? To pytanie spędza sen z powiek osobom rozpoczynającym swoją przygodę z postem warzywno-owocowym. Wbrew niektórym obiegowym opiniom o diecie dr Dąbrowskiej postne dania nie muszą być mdłe i niesmaczne – te na bazie wysokiej jakości kiszonek na pewno nie będą pozbawione charakteru! Poznaj smaczne przepisy wg diety Dąbrowskiej.
Kotlety z kalafiora dr Dąbrowskiej
Ten prosty przepis to świetna odskocznia od surowych warzyw! A jednocześnie nadal skarbnica cennych składników i danie zgodne z zasadami diety warzywno-owocowej. Potrzebować będziesz:
· różyczek kalafiora (ok. 300 g),
· marchewek (3 sztuki),
· kapusty kiszonej (ok. 300 g),
· niewielkiej cebuli,
· przypraw (zgodne z dietą Dąbrowskiej są np. bazylia, kminek, majeranek, pieprz, rozmaryn, tymianek czy zioła prowansalskie – unikaj gotowych mieszanek z dużą zawartością soli i sztucznych dodatków).
Kalafior i 2 marchewki ugotuj, ostudź, a potem zblenduj. Dodaj startą surową marchewkę i cebulę, a na koniec odcedzoną i posiekaną kapustę kiszoną. Pozostaje tylko przyprawić masę i uformować z niej kotlety – wrzuć je do piekarnika na ok. 45 minut (ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza).
Zupa ogórkowa dr Ewy Dąbrowskiej
Pora na odrobinę klasyki – kto z nas nie lubi poczciwej ogórkowej? Zupy dr Dąbrowskiej cieszą się ogromną popularnością (tu dowiesz się, jak zrobić barszcz: Jak zrobić zakwas z buraków i do czego mogą Ci się przydać kiszone buraki), a ta to prawdziwy majstersztyk. Do dzieła! Przygotuj:
· 0,5 kg ogórków kiszonych,
· kilka cebul,
· kilka marchewek,
· pietruszkę,
· kilka liści kapusty pekińskiej,
· przyprawy: czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę (świetne właściwości przeciwzapalne!), sól, pieprz i koperek.
Cebulę posiekaj, wrzuć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalej ok. 1 litrem wody, a następnie zagotuj. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę, gotuj kilka minut. Dorzuć do zupy posiekane liście kapusty i starte ogórki kiszone – teraz gotuj, dopóki kapusta nie zmięknie. Pyszną ogórkową doprawiasz do smaku (świeży czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj prosto do gorącego wywaru). Smacznego!
Opinie lekarzy o diecie Dąbrowskiej, argumenty naukowe, rezultaty osób decydujących się na post warzywno-owocowy… Wszystko wskazuje na to, że ten naturalny detoks po prostu działa! Dzięki superzdrowym i smakowitym kiszonkom możesz urozmaicić swój jadłospis i sprawić, że nawet podczas diety w Twojej kuchni nigdy nie powieje nudą. Sprawdź jak działa zakwas z buraka oraz sok z kiszonej kapusty.