Dodaj produkty podając kody
Jak oczyścić organizm z toksyn?
Każdego dnia mamy kontakt z wieloma szkodliwymi substancjami. Zanieczyszczenia środowiska, metale ciężkie, pestycydy, chemikalia - ciężko uchronić się przed ich negatywnym wpływem na nasz organizm. To one mogą odpowiadać za zmęczenie, złe samopoczucie i niektóre schorzenia. Osłabiają nasze zdrowie oraz powodują nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Proces oczyszczania organizmu jest więc niezbędny, aby pozbyć się toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Odtruwanie to coś więcej niż zrzucenie kilku kilogramów. To w pełni naturalny i skuteczny sposób na odzyskanie energii, wzmocnienie odporności oraz wsparcie układu pokarmowego. Tutaj z pomocą przychodzą kiszonki. Wyjaśniamy, jak działają i dlaczego warto je spożywać.
Kiszonki, czyli skuteczne odtruwanie organizmu
Kiszonki uzyskuje się w wyniku fermentacji. Podczas tego procesu powstaje kwas mlekowy bogaty w witamy A, C, E i K. Zarówno kiszone warzywa, jak i sok są pełnowartościowymi produktami odżywczymi. Powinny regularnie gościć na naszych stołach. Poprawiają kondycję jelit, wspomagają działanie układu immunologicznego oraz obniżają cholesterol. Jednak przede wszystkim pomagają pozbyć się toksyn. Jeżeli więc zmagasz się z częstymi bólami głowy, obniżeniem nastroju i powracającymi zaparciami, kiszonki są właśnie dla Ciebie.
Kwas mlekowy wzmacnia system obronny, odbudowuje florę jelitową oraz wspomaga trawienie. W efekcie chroni nas przed chorobami. Bakterie probiotyczne są skutecznym sojusznikiem w walce z biegunkami, wzdęciami, a nawet alergiami. Biorą udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu. Mogą być spożywane przez osoby na diecie ze względu na niską kaloryczność.
Jak oczyścić organizm za pomocą kiszonek?
To proste! Wystarczy regularnie spożywać kiszonki. Wybór produktów jest ogromny. Sok z buraków usuwa złogi z jelit, kiszona kapusta zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz działa antynowotworowo, a kimchi wykazuje właściwości probiotyczne oraz stymulujące układ odpornościowy. W procesie detoksykacji organizmu równie dobrze sprawdzą się kiszone warzywa: seler, ogórki, papryka, kalafior, czosnek niedźwiedzi, por, czerwona kapusta, pomidory i wiele innych.