Ocet jabłkowy jest często stosowany jako dodatek do sałatek, marynat do mięsa, sosów i marynat do dań. Ale ocet ma dużo więcej zastosowań, może na przykład być używany do...
Buraki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych warzyw. A czy wiesz, że poza pysznym smakiem buraki posiadają wiele cennych wartości odżywczych?
Barszcz biały wielkanocny to nieodłączny element polskiej tradycji wielkanocnej. W naszym kraju każda rodzina ma swój sposób na przygotowanie tego aromatycznego dania.
U nas nie ma Wielkanocy bez dobrego żuru! To tradycyjne danie z jajkami na twardo, białą kiełbasą i chrzanem na stole króluje w czasie świąt wielkanocnych.
Na początku lutego wspólnie z wami wybieraliśmy Kiszony Specjał Roku. Zapytaliśmy was: który produkt Kiszonych Specjałów urzekł Cię najbardziej w zeszłym roku i dlaczego akurat ten? Posypało się mnóstwo komentarzy, odpowiedzi bywały przeróżne, każdy polecał inne produkty.
Maluch wracający ze szkoły z katarem? Zna to każdy rodzic. Niedojrzały układ odpornościowy dzieci narażony jest na działanie drobnoustrojów i patogenów. Musi przejść jeszcze długą drogę zanim w pełni się ukształtuje. Nie jesteśmy jednak bezbronni wobec bakterii i wirusów. Na pomoc przychodzą naturalne probiotyki ukryte w kiszonkach. Szkraby przepadają za lekko kwaśnym smakiem kapusty, ogórków czy buraków.
Jak wesprzeć naturalną odporność organizmu, aby uchronić się przed sezonowymi infekcjami? Warto wdrożyć do codziennego jadłospisu naturalną suplementację w postaci kiszonek. Zawierają bakterie probiotyczne, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz odbudowują mikrobiom.
Zapraszamy na zakupy do Carrefoura po 9 zakwasów z buraka i kapusty! Zobacz listę sklepów.
O prozdrowotnych właściwościach kiszonek wiedziały już nasze babcie. To one przyrządzały wyśmienite przekąski o charakterystycznym, kwaśnym smaku. Produkty te stanowią znakomitą alternatywę dla mrożonek, a nawet świeżych warzyw, których brakuje w okresie zimowym. Pomagają przetrwać ten trudny sezon grypowy ze względu na swoje cenne właściwości. Dostarczają naszemu organizmowi wiele składników odżywczych, które skutecznie wzmacniają system odpornościowy.
W okresie ciąży kobiety zmieniają swój sposób odżywiania ze względu na większe zapotrzebowanie kaloryczne. Dla ich zdrowia ogromne znaczenie ma dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Dochodzi także do wyostrzenia się zmysłów, zwłaszcza smaku i zapachu. W efekcie dotychczasowe preferencje żywieniowe mogą ulec zmianie. Nie powinna więc dziwić chęć sięgnięcia po produkty o intensywnym aromacie czy specyficznym smaku.