Przyjmujesz wiele skoncentrowanych suplementów, ale stan Twoich paznokci, włosów i skóry wciąż pozostawia wiele do życzenia? Może warto zaufać naturze, sięgając po tradycyjne produkty poddane procesowi fermentacji. Sok z kiszonych ogórków to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów, które mogą okazać się wybawieniem dla przesuszonych i skłonnych do rozdwajania pasm czy ziemistej i pozbawionej blasku cery. Warto również pamiętać, że kiszonki mają pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu pokarmowego i odpornościowego.
Nie od dziś wiadomo, że zdrowa, pełnowartościowa dieta przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wspiera mikroflorę jelitową, stymulując układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami. Szczególne znaczenie ma spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty. Pokarmy roślinne poddane procesowi fermentacji stanowią źródło cennych probiotyków. Regulują skład mikrobioty oraz wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami, również tymi spowodowanymi wirusem COVID-19. Kiszonki warzywne to przede wszystkim kiszone ogórki, kapusta, buraki, kimchi i wiele innych.
Pikantny smak, wyrazisty kolor i... działanie moczopędne. Ta niewielka, ale wyjątkowo odżywcza warzywna perełka, nazywana królową nowalijek, zasługuje na swoje pięć minut chwały. Nie tylko dodaje koloru i chrupkości do naszych sałatek i dań, ale również przynosi liczne korzyści dla zdrowia.
Czosnek to nie tylko nieodłączny składnik wielu dań, ale też niezliczone właściwości zdrowotne. Jego silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe czynią go prawdziwym skarbem natury i naturalnym antybiotykiem. Poznaj więcej zdrowotnych właściwości czosnku.
Botwinka kiszona charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem oraz intensywnym kolorem, który dodaje atrakcyjności każdemu daniu. W Polsce botwinka jest uważana za skarb kulinarny i od lat obecna w wielu tradycyjnych recepturach. Sprawdź trzy pomysły na dania z botwinką.
Wśród ogrodów pełnych soczystych warzyw i owoców, szparagi wyłaniają się jako prawdziwe klejnoty kulinarnego świata - dowiedz się, jak wpływają na zdrowie i poznaj korzyści płynące z dodania szparaga do swojej diety.
Seler ma intensywny smak i zapach, przez co wiele osób za nim nie przepada, jednak warto się z nim polubić, bo zawiera wiele niezwykłych właściwości zdrowotnych. Największą popularnością w Polsce cieszy się seler naciowy, ale ma też całkiem fajnego kuzyna...
Rodzice często zastanawiają się, czy spożywanie kiszonek może mieć jakikolwiek negatywny wpływ na zdrowie dziecka. Z tego artykułu dowiesz się, jakie kiszonki może jeść Twoje dziecko, od kiedy i w jakich ilościach.
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób szuka naturalnych alternatyw dla napojów gazowanych i słodzonych napojów energetycznych. Kombucha to napój fermentowany, który zdobywa popularność ze względu na swoje unikalne właściwości zdrowotne. Poznaj jej smak, właściwości i przeciwwskazania.
Ogórek to jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Może wydawać się zwyczajny, ale jego potencjał zdrowotny jest niezwykle imponujący. Ogórki są warzywami o orzeźwiającym smaku, jednak nie tylko dodają świeżości sałatkom i kanapką, ale mają również..