W polskich domach posiłkom często towarzyszy sok, najczęściej owocowy. Niestety, w większości przypadków skład takiego napoju odbiega od ideału - mnóstwo węglowodanów, mało błonnika i składników odżywczych. Wbrew pozorom nie jest to zdrowy wybór dodatku do jedzenia. Ciekawą alternatywą jest dobrej jakości sok pomidorowy, którego właściwości smakowe i zdrowotne nie są powszechnie znane, ale warte uwagi świadomych konsumentów.
Kiszone produkty zawdzięczają swój charakterystyczny posmak substancjom powstałym w procesie fermentacji mlekowej, które są również nieocenioną pomocą przy zachowaniu zdrowia. Kiszonki wyróżniają się lekką kwaskowatością, słonym smakiem i chrupiącą strukturą, dzięki czemu najczęściej zajadamy się nimi prosto ze słoika. Istnieje jednak wiele sposobów na to, jak je użyć w kuchni, tworząc nietypowe, smaczne i zdrowe dania.
Soki pomidorowe 100% toczone na zimno - naturalne źródło likopenu. Jak samodzielnie wykonać sok pomidorowy?
Zdrowe kiszonki i kiszone soki - czy zakwaszają organizm? Wbrew potocznemu przekazowi kiszonki nie zakwaszają organizmu.
Kiszonki w ostatnim czasie zyskują coraz większe grono zwolenników. Sięgamy po nie chętnie nie tylko zimą, ale również w cieplejsze miesiące. Dlaczego tak się dzieje?
Kiszone soki i zakwasy - który sok najlepszy dla Twojej diety? Zakwas z buraka, sok z buraka,sok z kiszonej kapusty,sok pomidorowy
Kiszonki i ich właściwości. Nie samymi ogórkami człowiek żyje! Dlaczego warto kisić warzywa? Kiszonki znane są ze względu na swoje właściwości zdrowotne.
Kiszone Specjały - kiszone warzywa receptą na zdrowe życie! Kiszone warzywa i owoce nie tracą na popularności. Właściwie nie istnieją takie, których nie da się zakisić.
Kimchi to prawdziwa gwiazda wśród przysmaków koreańskiej kuchni, która zdobywa sławę również u nas. Pikantne warzywa marynujące się w soli, paście z gochuragu i imbirze nabierają przez okres fermentacji wszystkich pięciu smaków- od słonego, przez kwaśny i słodki, aż po łagodną goryczkę i tajemniczy umami.
Dieta dr Dąbrowskiej to prawdziwa królowa diet – cieszy się popularnością od ponad 30 lat! W tym warzywno-owocowym poście ważną rolę odgrywają kiszonki. Wspierają układ odpornościowy i mikroflorę jelitową, a dodatkowo urozmaicają jadłospis i dodają mu pazura. Sprawdź, na czym polega post Dąbrowskiej i jak wykorzystać w nim kiszone specjały.