Szukasz inspiracji na potrawy wielkanocne? Odkryj bogactwo smaków i zapachów! Tradycyjne potrawy wielkanocne w nowej odsłonie, pyszne sałatki, gołąbki w liściach kapusty kiszonej a także sposób na naturalne farbowanie jaj.
Odkryj fascynującą historię żuru i barszczu białego, dwóch sztandarowych polskich zup. Wybierz się w podróż kulinarną, poznaj ich regionalne odmiany i zasmakuj w bogactwie polskich tradycji kulinarnych. Poznaj sekret idealnego żurku i białego barszczu - wybierz naturalny zakwas.
Na początku lutego wspólnie z wami wybieraliśmy Kiszony Specjał Roku 2023. Zapytaliśmy was: który produkt Kiszonych Specjałów urzekł Cię najbardziej w zeszłym roku i dlaczego akurat ten? Odzew był ogromny, a odpowiedzi zaskakująco różnorodne!
Poznaj historię Andrzeja Jurgi, jednego z twórców Kiszonych Specjałów, czyli firmy produkującej naturalne produkty, które mają nie tylko wyśmienity smak, ale też wiele korzyści dla zdrowia. To on odpowiada za wszystkie smaki, które tak szeroko doceniacie.
Gołąbki w kapuście kiszonej z kaszą i grzybami to tradycyjna polska potrawa, która często gości na wigilijnym stole. Jest to danie wegetariańskie, które zachwyca smakiem i aromatem. Poznaj prosty przepis na gołąbki z użyciem główki kapusty kiszonej, które zasmakują każdemu.
Barszcz wigilijny na zakwasie z buraka to nie tylko pyszna i aromatyczna zupa, która rozgrzewa i orzeźwia w zimowe wieczory. To także potrawa pełna witamin, minerałów i probiotyków, wspierających nasze zdrowie i odporność. Poznaj prosty przepis na barszcz na zakwasie z buraka, który zasmakuje każdemu.
Bigos wigilijny to jedna z najbardziej charakterystycznych i smacznych potraw polskiej kuchni. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Ale czy wiesz, czym różni się od bigosu, który jemy na co dzień? Poznaj prosty przepis na bigos wigilijny.
Kombucha wywodzi się z Chin, a największą popularnością cieszy się w krajach Europy Wschodniej, Rosji, Japonii i Korei. Historia tego musującego, niezwykle orzeźwiającego napoju sięga prawdopodobnie II wieku p.n.e. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z Mandżurii, z czasów dynastii Qin panującej w latach 221-206 p.n.e. Nazywaną ją wówczas “herbatą nieśmiertelności” lub “eliksirem wiecznego życia”. Do Kraju Kwitnącej Wiśni kombucha trafiła wraz z pewnym lekarzem, który szukał sposobu na wyleczenie problemów trawiennych cesarza Ingyō z okresu Kofun.
Czy zdarzyło Ci się, że czosnek w trakcie kiszenia zmienił barwę na zieloną bądź lekko niebieską? To zjawisko pojawiające się w trakcie obróbki jednych fascynuje, a wśród innych wzbudza obawy. W kuchni tego typu kolory kojarzą się bowiem z zepsuciem lub pleśnią. W przypadku czosnku jest na szczęście wręcz odwrotnie. To naturalny efekt reakcji chemicznej zachodzącej w słoiku.
Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga układ odpornościowy i nerwowy. Sprzyja regeneracji mięśni oraz zapobiega ich niedotlenieniu. Nie powinno więc zabraknąć go w codziennej diecie. W przeciwnym razie niedostateczna liczba czerwonych krwinek, które transportują tlen do komórek ciała, może powodować niedokrwistość, czyli anemię. Niedobory można jednak uzupełnić, przyjmując suplementy lub w bardziej naturalny sposób - wzbogacając jadłospis produktami bogatymi w ten cenny składnik. Jednym z nich jest zakwas z buraków.